Belföld

Legyilkosozta a juhölőket, bíróság elé kell állnia becsületsértés miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Nem ért véget Breznay Klára nyugdíjas festőművész kálváriája a juhnyájának kiirtása után: bíróság elé kell állnia, mert a leölési eljárás során a hatóság embereit legyilkosozta. Egyikük, a Bács-Kiskun megyei főállatorvos, Drozdik Ferenc annyira szívére vette az állatait védő nő szavait, hogy feljelentette őt becsületsértés miatt. A lemészárolt birkák gazdáját jövő hétre idézte be a bíróság.

Mint arról beszámoltunk, tavaly december 18-án egy azonnal végrehajtható leölési határozattal megjelentek a kormányhivatal emberei rendőrökkel és vadászokkal megerősítve Törteliné Breznay Klára 12,5 hektáros jakabszállási tanyáján, hogy a mintegy hatvan racka juhból álló nyáját bárányostul elpusztítsák. Breznay Klára akkor szembesült azzal, hogy leölik az állatait, amikor az egyik kormányhivatali vezető a határozatot lobogtatva közölte, azért jöttek, hogy „kiirtsuk azokat a birkákat”.

„Egyedül voltam, több tucat emberrel szemben. Hiába próbáltam elállni az utat, hogy a tanyámon legelő nyájamhoz menjenek, a rendőrök gyűrűbe fogtak. Felindultan csak annyit tudtam mondani, hogy gyilkosok, állatgyilkosok. Erre a végrehajtást vezénylő férfi azt válaszolta, hogy fel fog jelenteni becsületsértésért. Még megkérdeztem, hogy mi a foglalkozása, mire azt felelte, hogy állatorvos. Annyit még el tudtam mondani neki, hogy az állatorvosok arra tettek esküt, hogy mindent megtesznek az állatok gyógyítása, megmentése érdekében, de ez nem hatotta meg” – idézte fel az esetet a 24.hu-nak a festőművész, aki úgy emlékszik: akkor nagyon fontosnak érezte, hogy ezeket a szavakat kimondja.

Ha ezek bennem maradnak, elpusztultam volna szívinfarktusban

– tette hozzá.

A végrehajtást vezető kormányhivatalnok, Drozdik Ferenc megyei főállatorvos volt, aki nem a levegőbe beszélt, valóban feljelentette a kétségbeesett asszonyt, aki a napokban kapta meg az idézést. Ő erről az intermezzóról nem akart korábban beszélni, mert félt, hogy azzal a saját helyzetét nehezíti.

„Gondolhatja, hogy nem örülök ennek az eljárásnak, aminek nem tudom, hogy mi lesz a vége” – fogalmazott a hatóságokkal évek óta hadakozó asszony, aki attól tart, hogy pénzbüntetést szabhatnak ki rá. A leölés költségeit is ráterhelték, de azóta is folyamatosan kapja a sok százezres számlákat a kormányhivataltól, hol a vadásztársaságok, hol a tetemfeldolgozó vállalat által kiszámlázott összegeket akarják rajta behajtani, de kisnyugdíjasként esélye sincs ezeket kifizetni.

Kapcsolódó
„Azért kellett meghalniuk, mert nem voltak megjelölve” – leölési határozattal végeztek a festőművésznő nyájával
A juhok körülbelül negyven hektáron, jól tartva éldegéltek, amíg a kecskeméti járási hivatal és a kormányhivatal intézkedni nem kezdett.

Kerestük korábban Drozdik Ferencet a leöléssel kapcsolatosan, de helyette csak a megyei kormányhivataltól kaptunk választ. A kormányhivatal szerint ők betartották a fokozatosság elvét, mivel korábban bírságokat is kiszabtak a juhok gazdájára, mivel a hatóság „többször is hiába szólította fel jogkövető magatartásra az állattartót, aki azonban nem volt együttműködő”. A leölési határozat indoklásában az együttműködés hiánya mellett az is szerepelt, hogy villanypásztor nem működik, és a juhok nem voltak nyírva.

Öt évvel ezelőtt az asszony lovait kobozták el a hatóságok, de pár évvel később a bíróság jogerősen kimondta, hogy a kormányhivatal jogszabálysértéssel hozta meg a határozatát, ezért azt hatályon kívül helyezték. A festőművész most is felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a kormányhivatal leölési határozata ellen, ez azonban a birkáit már nem fogja visszahozni az élők sorába.

Kapcsolódó
Megvolt az új helyük, mégis lemészárolták a juhokat
Még a minisztériumban is tárgyaltak a birkák elhelyezéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik