Belföld

Karácsony Gergely: Nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor az ellenzéknek nem adtak felhatalmazást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Megeshet, hogy ezt mondta – így reagált Karácsony Gergely a Válasz Online-nak adott interjújában arra, hogy a Direkt36 cikke szerint Gyurcsány Ferenc a következő  mondatot szegezte a főpolgármesternek Márki-Zay Péterrel kapcsolatban még a választási kampány során: „Te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged!”.

Karácsony egyébként kicsit unja már ezt a témát, de azt elismeri, hogy megvan a szerepe az ellenzék lesújtó választási eredményében. Magáról Yoda mester jut eszébe a Csillagok Háborújából.

Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld! Az én miniszterelnök-jelöltségem elég kényszeredett volt. Márpedig ezt nagyon kell akarni. Ez például Márki-Zay Péter esetében stimmelt. Nála meg más hiányzott

– nyilatkozta a Válasz Online-nak.

Miután a budapesti és építési ügyek átkerülnek Lázár Jánoshoz Fürjes Balázstól, így Karácsonynak azzal a Lázárral kell majd egyeztetnie, akivel Tarlós Istvánnak is meggyűlt a baja. A főpolgármester szerint a Fidesz Budapestet és az önkormányzatokat érintő stratégiája számít csak. Ebben pedig úgyis a miniszterelnök dönt.

De azt megjegyezte, hogy Fürjes Balázst emberileg kedveli. „Szakmai kérdésekben sokkal kevesebb vita van köztünk, mint bárki gondolná – más kérdés, van-e még helye a szakmai kérdéseknek a mai belpolitikában. Nem is kérdés. Nincs. Nyilvánvalóan csak a hatalmi kérdéseknek van” – mondta.

Karácsony beszélt arról is, hogy ha a kormány a főváros kivéreztetése mellett dönt, akkor sem fogják megvágni a közszolgáltatásokat, annyira pedig biztosan nem adósodnak el, mint a magyar állam.

Racionalizálni lehet még. Úgy is, hogy bár ez nem nagyon üti át az ingerküszöböt, de az elmúlt harminc év legnagyobb cégátszervezését vertem végig a rendszeren a Budapesti Közművek létrehozásával. Megszüntettünk ötven politikai és egyéb vezetői pozíciót a fővárosi közműveknél, évi 3 milliárdot spóroltunk ezzel

– nyilatkozta Karácsony, aki reméli, hogy a felfüggesztetett uniós pénzek majd megérkeznek. Az EU és Orbán Viktor közötti vitákat pedig szerinte nagyjából tényleg leírhatjuk úgy: viták, amelyeket végül Orbán Viktor nyer meg. „Ha igaz, hogy a magyar költségvetés irdatlan pénzeket kap majd, hogy leváljon a fosszilis energiahordozókról, akkor zöldpolitikusként még meg is emelem a kalapom a miniszterelnök előtt” – mondta Karácsony.

Karácsony „botcsinálta miniszterelnök-jelöltként” azt tapasztalta, hogy a legrosszabb pozíció, ahonnan el lehet indulni a kormányváltás irányába, a főpolgármesteri. Mégpedig azért, mert vidéki körzeteken múlik a választás, Budapesten viszont egy baloldali polgármesternek igenis ki kell raknia a szivárványos zászlót és bicikliutakat kell építenie. A fővárosi miliőben ez jól rezonál, a vidék viszont más.

Saját megítélése szerint jobban érti a vidéket és az átlagembereket, mint az ellenzéki politikusok többsége.

Irgalmatlanul elitista a magyar ellenzék. Intézményekről, struktúrákról, makróügyekről beszélünk állandóan. Nem arról, hogy ebben a faluban nincs háziorvos, hanem arról, hogy nincs egészségügyi minisztérium. (…) Amikor arról szól az ellenzéki diskurzus, hogy bemenjenek-e a parlamentbe, letegyék-e az esküt, vagy ne, csak másnap – az pont az az elitfoci, amely mélységesen nem érdekli az embereket.

Karácsony az interjú vége felé arról beszélt, hogy az ellenzék kormányzóképessége nagyon messze van attól, hogy Magyarországon választást nyerjen. Szerinte egyébként még így is jobb lett volna, ha nyernek, de ha kettőt hátra lépve tekint magukra, akkor azt mondja: „nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra.”

Karácsony a rakpart lezárásával kapcsolatban így nyilatkozott:

Mindenkinek jobb lesz. Közlekedési folyosó a város, vagy hely, ahol élünk? Erről szól a vita. Fontos vita. Durva nacionalizmussal én talán nem vagyok vádolható, de akármikor hazajövök Barcelonából, Berlinből vagy Párizsból, mindig azt érzem, hogy jó helyek azok, de Budapestnek nyomába nem érnek. Márpedig most a világ legszebb helye autópályaként működik. Az a Duna-part, amellyel a Teremtő megajándékozta Budapestet, többet ér ennél. Most annyit szeretnék elérni, hogy egy rakparti szakasz legyen gyalogos. Ott volt az ígéreteim között. Annyira nem kellene meglepődni, ha egy megválasztott zöld polgármester zöld programot valósít meg.

Karácsony a Válasz Online-nak adott interjújában beszélt még a többi között a Tiborcz adóról és a Városháza park ügyéről is. A teljes interjút itt lehet elolvasni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik