Belföld

Gigantikus, felfújható kiállítást telepítene a Belváros a Hold utcai csarnokba

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Hirtelen változtatott az V. kerületi önkormányzat a Belvárosi Piac hasznosításának koncepcióján. Eddig azt hangoztatták, hogy gasztro-gourmet irányba fejlesztik a Hold utcai épületet, a május 19-én ülésező képviselőt-testület elé ezúttal egy egészen más jellegű javaslat kerül.

Az rtl.hu információi szerint Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester azzal a javaslattal állt elő, hogy építsék fel a piac épületében „Közép-Európa legnagyobb immerzív-interaktív, világszínvonalú, egyedülálló kortárs képzőművészeti kiállítását”.

Az előterjesztés érdekessége, hogy nem derült ki belőle egyértelműen, milyen tematikájú kiállítást terveznek valójában.

Ami tudható, az az, hogy a piac alsó szintjén lévő üres üzletekből hoznának létre kiállítótereket és tárolókat, ahol „a látogatók vezetett útvonalon járnák be a labirintust. A belvárosi piac közepén egy közel 10 ezer köbméteres felfújható installáció kapna helyet. Az installáció belülről lenne bejárható, ahol egy hatalmas méretű vetített alkotásban sétálhatnának a látogatók”.

Kovács Alex Gábor, a Tied a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője azt mondta az rtl.hu-nak:

Magáról a kiállításról nem derül ki, hogy mi lesz a témája valamint hogy mégis mit takar ez az alsó szinten lévő labirintus.

Kovács szerint az senkinek sem jó, ha továbbra is üresen áll a jelenleg lezárt épület, de az ellenzéki frakció csakis olyan hasznosítást támogat majd, amely nyilvános és széles körben meghirdetett pályázat útján valósul meg.

Továbbra sem szavazunk meg olyan pályázatnak látszó kiírásokat, mint amilyenek az elmúlt években jelentek meg a Belvárosban, és amelyeken keresztül kiárusítja a fideszes vezetés a kerület ingatlanvagyonát. A belvárosiakat is be kellene vonni abba, hogy milyen funkciót kapjon a Hold utcai piac épülete a következő időszakban

– tette hozzá.

Az installáció minden nap 10-22 óra között lenne nyitva, egyszerre csak korlátozott számú látogatót fogadnának. Az V. kerületiek és a helyi önkormányzati iskolák diákjai egyszer ingyenesen megnézhetnék a kiállítást.

A javaslatban az áll, hogy ezzel az ötlettel az Intersputnik Kft. kereste meg az önkormányzatot, valamint a piac vezetését. A cég vállalná az üzemeltetést és a rezsiköltségek megtérítését, továbbá ha létrejönne a határozott ideig tartó megállapodás, akkor havonta 3 millió forint bérleti díjat is fizetne 2022 júniusa és 2023 májusa között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik