Belföld

Matolcsyék körül milliárdokat rejtő magántőkealap-hálózat szökkent szárba

A Válasz Online összegyűjtötte, hogy milyen magántőkealap-rendszer működik a Matolcsy-család körül.

És hogy mi az a magántőkealap?

Röviden úgy mondanánk, hogy az új offshore, de ebben az ügyben még a cikk is eligazít. Azt írják, hogy a magántőkealap normál esetben úgy működik, hogy a „befektetési jegyek birtokosai – tehát a végső haszonhúzók – nem szólnak bele a független alapkezelők üzleti döntéseibe. Idehaza viszont inkább az dívik, hogy a regisztrált alapkezelőket strómanként tolják maguk előtt a bizniszeket ténylegesen vezénylő háttértulajdonosok – akiknek a kiléte a törvény erejénél fogva titkos –, és azt sem tudhatjuk, pontosan miféle pénzeket „mostak bele” ezekbe a kasszákba.”

A cikk azt állítja, hogy az a jegybanki alapítványi vagyon, amely 2015–2016-ban a kormány szerint „elvesztette közpénz jellegét” mára még tovább privatizálódott, ráadásuk részben a Matolcsy-család közvetlen közelében működő magántőkealapokhoz. A Válasz Online gyűjtése szerint ez történt a Budapesti Metropolitan Egyetemmel, a NER kedvenc éttermeként azonosított Felix épületével, továbbá számos irodaházzal és luxusvillával.

Azért fontos a téma, mert a cikk szerint eddig kevésbé lehetett nyilvánvaló, hogy Matolcsy György és Ádám nevű fia körül is megrajzolható már egy teljes magántőkealap-hálózat – sok-sok jegybanki kapcsolódással –, amely temérdek vagyontárgyat nyelt el az elmúlt években. Miközben „a Porsche-gyűjteményével, magánrepülős útjaival, luxuséletmódjával, „korunk hőse” attitűdjével a sajtó figyelmét is kiérdemlő Matolcsy Ádámnak papíron csak néhány vagyonkezelő érdekeltsége és egy bútorgyára van, amely például 2020-ban 1,6 milliárdos árbevétel mellett szűk 18 millió forintos adózott eredményt produkált.

A cikkben különböző kategóriákba sorolták ezeket a tőkealapokat (úgy mint Matolcsy Ádám közvetlen érdekeltsége, illetve az MNB-től a Matolcsy-közeli magántőkelap-hálózatba „kiszervezett” ingatlanok, cégek, valamint a Matolcsy-érdekkör „magántőkealaposított” javai). A gyűjtésben feltűnő főszereplők pedig Matolcsy Ádám mellett, Száraz István, Somlai Bálint, Pintér Máté és Valkó Mihály.

Hogy ezekhez a tőkealapokhoz mi minden tartozik, az részletesen fel van sorolva a Válasz Online cikkében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik