Belföld

Ellenzék az új kabinetről: ez egy NER-es bizniszkormány, ijesztő, hogy az egészségügy Pintér Sándorhoz került

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Pénteken lett hivatalos az új kormány névsora, eszerint

  • Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes lesz. A KDNP elnöke miniszterként felel a nemzetpolitikáért, a nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért.
  • Nagy István marad az agrárminiszter,
  • Pintér Sándor vezeti tovább a Belügyminisztériumot, de a korábbi hírek szerint hozzá kerül az egészségügy is,
  • Lázár János az újonnan felálló Építési és Beruházási Minisztériumot kapja,
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmi tárcát,
  • Varga Judit vezeti tovább az Igazságügyi Minisztériumot,
  • Csák János lesz a felbomló EMMI területeinek egy részét öröklő Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője,
  • Szijjártó Péter marad a külgazdasági és külügyminiszter,
  • Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda élén,
  • Gulyás Gergely folytatja a Miniszterelnökség élén,
  • Varga Mihály viszi tovább a Pénzügyminisztériumot,
  • Palkovics László lesz a technológiai és ipari miniszter,
  • Nagy Márton egy újonnan létrejövő pozíciót, a gazdaságfejlesztésért felelős miniszterét kapja,
  • Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter lesz.

Ma pedig a Parlamentben reagált az ellenzék arra, hogy megalakult az új kormány. Tordai Bence (Párbeszéd) közölte, frakciója szerint a kormánytagok nem Magyarország kormányzására, hanem a Magyarország Zrt. irányítására szegődnek, egy neres bizniszkormány jön létre; az új kabinet legkevésbé az emberek szolgálatát akarja ellátni, hanem saját hatalmi szempontjait akarja érvényesíteni és fideszes oligarchák kapzsiságát szolgálja ki.

Hiányolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfői beszédében nem beszélt arról, milyen tervei vannak Magyarország jövőjével kapcsolatban a következő négy, vagy nyolc évben. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatot árulkodónak nevezte, mivel a 11 tárcából hat gazdasági, öt hatalmi ügyekkel foglalkozik, semmilyen más témának nincs helye. „Önöket kizárólag a hatalom és a pénz érdekli” – vádolta a kormánypártokat, kifogásolva, hogy nem lesz klíma-, szociális ügyekért, oktatásért és egészségügyért felelős minisztérium.

Fekete-Győr András (Momentum) azt mondta: a Magyarország előtt álló kihívások kezelésére Orbán Viktor kormánya nem alkalmas, részben a zavaros struktúra miatt, részben azért, mert olyan kihívás közeleg, amely még sosem volt az elmúlt 32 évben. Számos bírálattal illette az elmúlt tizenkétéves kormányzást, a többi között a pénzromlás vagy az alacsony bérek miatt, de Putyinbarátnak is nevezte a miniszterelnököt. Azt kérdezte: a miniszterelnök miért nem meri kimondani, hogy nem vagyunk semlegesek, és elítéljük az orosz hadsereg ukrajnai népirtását. Szerinte emiatt hazánk elszigetelődött. Feltette a kérdést: képes-e az új kormány hazahozni az uniós forrásokat? Úgy fogalmazott: jövőválság van Magyarországon. Bírálta, hogy nincs külön minisztere, “felelőse” az oktatásnak vagy az egészségügynek.

Kijelentette azt is, hogy “nem egy kormányt igazolnak le, hanem tucatnyi személyi titkárt Orbán Viktor mellé”. Azt kérdezte: jó dolog-e egy korábbi rendőri vezetőre bízni az egészségügyet? Ijesztőnek ítélte, hogy még a szociális ügy is Pintér Sándor alá tartozik majd.

Hiller István (MSZP) szerint jó dolog, hogy megszüntetik az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mert szerinte a konstrukció maga volt a probléma. Helyesnek tartotta azt is, hogy van több tárca nélküli pozíció, mert az nagyobb rugalmasságot ad. Szerinte ugyanakkor problémát okoz magának a kormány a számos gazdasági tárcával, a működés ugyanis nehezen lesz koordinálható.

Azt mondta: van abban szakmai elképzelés, hogy az oktatás ügye egy tárcához kerüljön. Úgy ítélte meg: azt “nem a belügyhöz tették, hanem Pintér Sándorhoz”, mert azt akarták, hogy amit eldöntöttek, az meg is valósuljon.

Dúró Dóra (Mi Hazánk) szerint olyan struktúrát állít fel a korány, amelyben a család még említés szinten sem kap helyet. Pedig ha valami kihívás az ország számára, az a csökkenő demográfiai adatok – mondta. Tíz éve nem esett vissza a termékenység, de éppen idén januárban ez megtörtént – mutatott rá. Ezt összefüggésbe hozta az oltakozással.

Feltette a kérdést: Pintér Sándorról kinek jut eszébe a közoktatás? Vagy Rogán Antalról a korrupció elleni harc? A struktúra legnagyobb vesztesei szerinte az állami dolgozók, akikkel “kegyetlenül” bánik a kormány. Elképesztő létszámhiányról beszélt az egészségügyben.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik