Belföld

Korán örültek a budapesti taxisok – tagdíjemelést terveznek a társaságok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Azért szerettünk volna tarifaemelést, mert mindenki belőlünk él. Most, hogy megkaptuk, gyorsan el is veszik egy részét. Pedig ez nekünk szólt

– erről beszélt a 24.hu-nak egy taxis azután, hogy hétfőtől harmadával drágultak a hatósági tarifák Budapesten: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra emelkedett.

Információnk szerint viszont nem sokáig örülhettek ennek a sofőrök. Úgy tudjuk, hogy több fővárosi taxitársaság az emelést követően már meg is növelte a tagdíj összegét, a többiek pedig tervezik az emelést. 

Információnk szerint a Főtaxi közel havi 40 ezer forinttal emelte meg a tagdíjat, vagyis azt az összeget, amiért a sofőr az adott társaságnál dolgozhat: több forrásunk is arról számolt be, hogy heti 9500 forinttal növelték ennek összegét. Kerestük a taxitársaságot is, amely válaszában ugyan nem erősítette meg ezt az összeget, de nem is cáfolta.

Azt írták:

Az utaskiszolgálás hatékonysága érdekében a Főtaxi új prémium tagdíjrendszert vezet be. A taxis franchise partnereink május 23-tól a heti átlagos fuvarszámok teljesítésével automatikus jóváírást kapnak a következő heti tagdíjból. A prémium rendszer lehetővé teszi, hogy a kiemelt időszakokban és viszonylatokban végzett szolgáltatás ellentételezéseként partnereink akár a korábbinál alacsonyabb tagdíjat fizethessenek.

Információnk szerint a City Taxinál ennél kisebb mértékű emelést vezettek be, itt – úgy tudjuk – havi 10 ezer forinttal nőtt a tagdíj. Kérdéseinkkel kerestük a City Taxit is, de a cégtől nem kaptunk választ, ahogy a 6X6 Taxitól sem. A Boltnál is többet kell egyébként fizetniük a taxisoknak, miután ők százalékos rendszerben működnek. Egy, a 24.hu-nak nyilatkozó taxis arra is panaszkodott, hogy a használt autók árának növekedése szintén komoly gondot okoz a taxisoknak, miután 10 évnél öregebb autóval nem lehet dolgozni.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke konkrét emelésekről nem tud, de információi szerint több társaság is tervezi a tagdíjak növelését. Hozzátette, ez szerinte érthető is. Pozitívumnak nevezte viszont, hogy az eltérő mértékű esetleges emelések következtében akár egy verseny is kialakulhat a piacon, ami nem feltétlenül tenne rosszat a taxisoknak.

Szigetváry Zsolt / MTI Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke beszél a taxisok álló demonstrációján, amelyet a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) és az OTSZ szervezett Budapesten, az V. kerületi Alkotmány utcában 2015. június 16-án.

Metál Zoltán a 24.hu-nak elmondta, a fővárosi tarifaemelés érezteti hatását az első napokban, ám ez nem jelenti azt, hogy hosszú távon is visszaesik majd a forgalom:

Egy 10 százalékos visszaesést tapasztalunk, de ez egy-egy emelés után törvényszerű. A tapasztalat azt mutatja, hogy 1-2 hónapon belül a korábbi forgalom visszaáll majd.

Metál Zoltán egyetért azzal, hogy a benzinárstop esetleges eltörlése elvinné a mostani emelést, de egyelőre ezen nem gondolkoznak. Ha a támogatást kivezetik, akkor biztosan ismét kell majd tárgyalni. A mostani emelésnek a hatásait is érdemes lesz majd értékelni egy kis idő múlva – tette hozzá Metál Zoltán.

A szövetség elnöke szerint nem lehet Budapesten taxishiányról beszélni, kiegyenlítettnek nevezte a keresletet és a kínálatot.

Természetesen vannak olyan időszakok, amikor nehéz taxit fogni, de ilyen a világ bármelyik nagyvárosában előfordul. Inkább azt látjuk, hogy a kollégák most több időt töltenek az utakon, de így természetesen több pénzt is lehet keresni

– fogalmazott Metál Zoltán a 24.hu-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik