Belföld

Nemmel szavaz a Momentum az új Orbán-kormányra

Hétfőn a parlamentben nemmel szavaz a Momentum frakciója Orbán Viktor miniszterelnökké választására, programjára és a kormányára is – jelentette be a Facebookon Fekete-Győr András. A frakcióvezető azzal indokolta a döntést, hogy „becsületesebb és felelősebb kormányt szeretnénk a nemzet élén látni, mint amit Orbán Viktor kínál”.

Fekete-Győr két dologgal indokolta azt, hogy miért nem vonulnak ki a parlamentből szavazás helyett. Az egyik, hogy úgy döntöttek, vállalni fogják a parlamenti munkát, részt fognak venni a vitákban, elmondják az ellenérveket és alternatívát kínálnak. A párt úgy véli, az ellenzéki szavazók döntéseinek meg kell jelenniük a parlamentben is.

A másik érv, hogy véleményük szerint a kivonulás egy kivételes eszköz, amivel azt fejezik ki, hogy „a hatalom már a szavazás tényével is normákat rúg fel, és e magatartásnak kell hátat fordítani. Tetszik vagy sem, önmagában a miniszterelnök személyéről, terveiről szavazni teljesen megszokott dolog. Magyarországnak mindig is ilyen módon lett kormánya az elmúlt évtizedekben”. Lehet olyan alkalom – tette hozzá Fekete-Győr –, hogy a kivonulás lesz az egyetlen eszköz, de az lesz a kivétel.

Nem ítélem el és nem minősítem azokat a képviselőtársainkat, akik távol maradnak ettől a szavazástól. Nem gondolom, hogy ők gyávábbak vagy megalkuvóbbak lennének hozzánk képest, akik nemmel szavazunk. Joguk van önállóan dönteni. Mi is így tettünk, és ragaszkodva a parlamenti munkáról kialakított momentumos állásponthoz, az ellenzéki szavazók aktív képviseletéhez, a jó és tisztességes kormányzásról vallott elveinkhez, úgy döntöttünk, hogy leszavazzuk az Orbán-kormányt,

olvasható a bejegyzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik