Belföld

Használatarányos dugódíjat vezetne be az LMP Budapesten

Az LMP a dugódíj mielőbbi bevezetését és a pesti alsó rakpart teljes autómentesítését sürgeti Budapest autóforgalmának csökkentése érdekében – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője.

A párt használatarányos díjat javasol, amelynek értelmében ott és akkor kellene többet fizetni, amikor és ahol nagyobb a dugó és a légszennyezettség. Az érték függne az utazás helyétől, az utazás idejétől, a megtett út hosszától és az autó környezetvédelmi besorolásától. A befolyt összeget a közösségi közlekedésre kellene fordítani, de egy az egész városra kiterjedő forgalomcsillapítási tervet is készíteni kellene.

Bakos Bernadett elmondta, hogy a fővárosban évente kétezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt. A szennyezés, a zaj és a stressz csökkentése érdekében ezért a várost át kell tervezni autóról emberre – fogalmazott a politikus.  A képviselő a rakpart egy szakaszának lezárását előrelépésnek, de félmegoldásnak tartja – mondta, és teljes autómentességet szorgalmazott, hogy a terület a gyalogosoké, a kerékpárosoké, a piknikezőké lehessen.

Bakos sérelmezte, hogy a főpolgármester szerint a dugódíj nem időszerű, holott annak bevezetése Karácsony Gergely választási programjában is szerepelt – emlékeztetett, hozzátéve „szerintünk legalább egy hatástanulmány időszerű lenne”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik