Belföld

Több mint félmilliós bírságot kapott Karácsony Gergely az NVB-től

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Több mint 600 aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) több mint félmillió forint bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre, amiért két népszavazás kezdeményezőjeként több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához (NVI) – írja az MTI.

A főpolgármester magánszemélyként tavaly két kérdésben (Fudan egyetem, álláskeresési járadék) kezdeményezett népszavazást. Az aláírásgyűjtő íveket január 21-én adta le, az NVB március 9-én állapította meg, hogy mindkét kezdeményezéshez összegyűlt a szükséges, legalább kétszázezer érvényes aláírás.

A jogszabály szerint valamennyi aláírásgyűjtő ívet vissza kell juttatni az NVI-hez, az NVB-nek a vissza nem vitt ívek miatt bírságot kell kiszabnia, ívenként 800 forintot.

Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntéssel megállapította, a Fudan egyetem ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből határidőig 326 ívet nem adott le Karácsony Gergely. A bírság ezért 260 800 forint.  Az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásnál 322 ív hiánya miatt 257 600 forint a büntetés.

Az NVB határozatai nem jogerősek, öt napon belül lehet kérni  jogorvoslatot a Kúriától.

A testület elfogadta a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazások adatairól szóló közleményét is, amit a testület a honlapján és a Magyar Közlönyben hoz nyilvánosságra.
Az április 3-ai népszavazás eredményét az NVB április 25-én állapította meg, az április 28-án emelkedett jogerőre.

Az NVB szerdán már a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP delegáltjával kiegészülve tartotta meg ülését. Az NVB-nek hét, az Országgyűlés által választott tagja van, de az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok is küldhetnek megbízottat a testületbe. Az új Országgyűlésben kilenc frakció alakult meg (Fidesz, KDNP, DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Mi Hazánk, Párbeszéd és LMP), de eddig csak a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP jelentette be megbízottját. A négy delegált tag a múlt héten letette esküjét, így a szerdai ülésen már részt vehettek.

Kapcsolódó
13,6 milliárdot spórolhat a Fidesz, ha enged Karácsony két népszavazási kérdése ügyében
Ha a kormánypártok támogatnák az ellenzék javaslatait, nem kellene kiírni a referendumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik