Belföld

Blikk: Hadházy Ákost megfigyelhették

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, hogy a rendőrök valóban engedély nélkül figyeltek-e meg embereket. Hadházy Ákos szerint az ügy több éve kezdődött és más képviselő is érintett volt.

A Blikk információja szerint bejelentést kapott az ügyészség, hogy engedély nélkül figyelhettek meg embereket a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Felderítő Főosztályának nyomozói az elmúlt években.

A lap úgy tudja, a célszemélyek közt volt a Ligetvédők több tagja, egy ismert celeb és Hadházy Ákos, akit ez nem lepett meg.

Mindig is úgy gondoltam, hogy nyomon követik a munkásságomat, megfigyelhetnek. Az, hogy kiderül, a gyanúm beigazolódott, nem okoz különösebb meglepetést.

A képviselő is kapott erről információt, rá is kérdezett a BRFK-nál,  milyen intézkedéseket foganatosítottak vele szemben, de választ még nem kapott. Hadházy Ákos a lapnak azt mondta, folytatja a munkáját, korrupció elleni küzdelmét.

Nem szabad az árnyékba húzódni és behódolni. Meg kell mutatni, nem tudják az embert megfélemlíteni

– jelentette ki a politikus.

A lap az engedély nélküli megfigyelésekről megkérdezte a BRFK-t, de onnan átirányították a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF), amelynek szóvivője annyit közölt, hogy a bejelentést az ügyészség egy másik, folyamatban lévő ügy kapcsán vizsgálja.

A Blikk emlékeztet rá, nyáron Budapest rendőrfőkapitánya visszavonta a Felderítő Főosztály vezetőjének, két osztályvezetőjének a kinevezését egy olyan ügy miatt, amelyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozott. Hat embert akkor gyanúsítottként hallgattak ki, egy embert letartóztattak, a lap szerint már nyolc gyanúsított van.

Frissítés!

Rendkívül súlyosnak minősítette az ügyet Facebook-oldalán Hadházy Ákos, aki szerint

egy mentelmi joggal rendelkező képviselőt megfigyelni, ráadásul szimplán politikai okból, több, mint törvènytelen.

Mint írta, információi szerint az ügy több éve kezdődött és más képviselő is érintett volt.

Betekintést kért a Felderítő Főosztálytól az őt érintő iratokba, a napokban lejár a válaszadási határidő.

Kíváncsian várja az iratbetekintést és azt is, a Fidesz megengedi-e, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság összeüljön az ügyben (ha az ellenzéki pártok egyáltalán kérik).

Szerinte nem túl nagy szavak azt mondani:

ez a rendszer annál is sötétebb, mint ahogyan eddig látszott.

A képviselő jónak tartja, hogy ezek a dolgok kiderülnek, de úgy látja, van veszélye is.

Ha az emberek ebből azt a következtetést vonnák le, hogy »na ezért kell csendben maradni«, akkor pont azt tennék, amit a mocskos hatalom akar.

Frissítés 2!

A Belügyminisztérium is reagált a Blikk által lehozott információkra, az MTI-hez eljuttatott közleményben cáfolták, hogy parlamenti képviselőket – így akár Hadházy Ákost is – figyeltek volna meg.

A Belügyminisztérium sajnálattal veszi tudomásul, hogy a média rendre az egyértelmű képtelenségek árnyékára figyel. Akik pedig még hajlandóak a légből kapott értesüléseket figyelemmel kísérni, előbb vagy utóbb azzal szembesülnek, hogy a valósághoz semmi vagy legalábbis nem sok közük van. Figyelemre méltó, hogy ezeknek az ügyeknek a szereplői azonosak, állítólagos ügyeiket ugyanazok hozzák nyilvánosságra – olvasható a közleményben.

A tárca kénytelen sokadszorra leszögezni: országgyűlési képviselőt a rendőrség – így a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztálya – nem figyelhet meg, tehát nem figyel meg. A képviselők munkásságának figyelemmel kisérése a választópolgárok, és nem a rendőrség feladata. írják.

A leplezett és a titkos információgyűjtésre alkalmas eszközök alkalmazásának szabályai Magyarországon egyértelműek, nyilvánosak. Azokat a Belügyminisztérium irányítása alatt álló szervek maradéktalanul betartják – zárul e sorral a tárca közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik