Belföld

Minden 65 éven felüli ingyen hozzájuthat a segélyhívóhoz, amin fideszes kampányüzenetek is megszólaltak

A következő években összesen másfél millió darabot oszthatnak ki a gondosórának hívott kütyüből: minden 65 éven felüli ingyen juthat hozzá a több tízezer forintot érő segélyhívóhoz. Nem csak ők, speciális esetben 65 év alatti pszichiátriai betegek is kaphatnának a szerkezetből – derül ki a Válasz Online cikkéből. A több tízezer forintot érő segélyhívóért nem kell fizetni, a költségeket Brüsszel állja. A gondosórák beszerzésére és a rendszer működtetésére 107 milliárd forint felhasználását tervezik 2025-ig.

A Válasz Online azt követően írt cikket a gondosóráról, hogy a Fidesz a választások előtt az államtól kapott segélyhívón hívogatott idős embereket. Volt, hogy Orbán Viktor hangja buzdította egy idős embert arra, hogy szavazzon a Fideszre.

A kijelző nélküli készülékkel nem lehet telefonálni, viszont a rajta lévő SOS feliratú gombbal az Országos Katasztrófavédelmi Központ diszpécserszolgálatába lehet bejelentkezni.

A Válasz Online cikke szerint egyébként valószínűnek látszik, hogy a kormánypárt részéről nem volt tudatos az akció. Elképzelhető, hogy az első ütemben kiosztásra szánt mintegy tízezer készülékbe elhelyezett SIM-kártyákhoz tartozó telefonszámok között voltak olyanok, amelyeknek előző tulajdonosai rajta lehettek a Fidesz listáján – írják. Viszont a portál azt is megjegyzi, hogy az ellenzék számára nem sok jót ígér, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Fidesz hívásaival kapcsolatos panaszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik