Belföld

Birkairtás miatt feljelentést tesz Szabó Rebeka

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A jakabszállási birkamészárlásról írt riportunk nyomán feljelentést tesz állatkínzás és természetkárosítás gyanúja miatt Szabó Rebeka párbeszédes képviselő, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a hatósági határozattal kiirtott racka juhok védett, őshonos magyar fajtához tartoznak.

“Felháborító, hogy míg valós állatkínzási ügyekben a hatóságok hónapokig késlekednek és az állatok elkobzását az állatvédők csak nagy nehézségek árán tudják elérni, addig a villanypásztor és a juhok füljelzőjének hiánya miatt az állategészségügyi hatóságok pillanatok alatt tudnak dönteni állatok legyilkolásáról. Ha az állam és a hatóságok nemcsak a neheztelő szomszédok és a vadásztársaságok bejelentéseit, de az állatok érdekeit is szem előtt tartanák az eljárásokban, akkor ugyanekkora költséggel meg is oldhatták volna a kifogásolt problémákat, amit ugyanúgy az állatok tulajdonosára lehetett volna terhelni. Mivel a cikkben leírtak szerint mind a juhok leölésének indoka, mind annak módja komoly kérdéseket vet fel, és mivel a rackajuh védett őshonos mezőgazdasági állatfajtának minősül, feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen állatkínzás, az állategészségügyi előírások megsértése és természetkárosítás gyanújával” – írta a politikus a Facebook-oldalán.

Mint megírtuk, egy állatszerető festőművésznő legalább hatvan birkából álló nyáját egy járási hivatal által kiadott azonnal végrehajtható leölési határozat alapján öldösték le kisbárányokra való tekintet nélkül tavaly decemberben.

Kapcsolódó
„Azért kellett meghalniuk, mert nem voltak megjelölve” – leölési határozattal végeztek a festőművésznő nyájával
A juhok körülbelül negyven hektáron, jól tartva éldegéltek, amíg a kecskeméti járási hivatal és a kormányhivatal intézkedni nem kezdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik