Belföld

Be kell zárnia két, magánkézben maradt meddőségi centrumnak

Levélben tájékoztatta a kormány a két megmaradt meddőségi centrumot, a Reprosys Termékenységi Központot és a Versis Clynicset, hogy nem kívánják őket állami fenntartásba venni, így június 30-ával megszűnik a működési engedélyük – írja a 444.hu.

A cikkben emlékeztetnek, hogy a meddőségi centrumok nagy léptékű államosítása 2019 karácsonya előtt kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat magán meddőségi klinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket. 2021-re a korábbi 12 magánklinikából mindössze néhány maradt magánkézben. Ugyanakkor tavaly május 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben egy olyan paragrafus, amely lényegében ellehetetleníti a magánklinikák működését. A rendelet szerint 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők.

Ráadásul a rendelet azt is kimondja, hogy azoknak a szolgáltatóknak, akik nem felelnek meg annak a feltételnek, hogy csak az állam végezhet meddőségi kezeléseket, 2022. június 30-ától hatályát veszti az engedélyük.

Kapcsolódó
Több magántulajdonban lévő meddőségi központ irányítását veszi át a kormány
Megszereznék a működésükhöz szükséges ingatlanokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik