Belföld

Népszava: 60 milliós jelzálog van a Lungo Drom székházán

60 millió forintos jelzálog terheli a Lungo Drom Budapest VIII. kerület, Bezerédj utcai székházát – olvasható a Népszava hétfői cikkében. A lap azt írja, hogy az információ az Országos Roma Önkormányzat berkeiből származik, de a tulajdoni lap másolata, amely eljutott a Népszava szerkesztőségéhez, megerősíti az információt.

A cikk szerint a kormánypárti Lungo Drom fideszes előterjesztésre, a parlament jóváhagyásával 2012 nyarán kapta meg a szóban forgó, állami tulajdonban álló, 910 négyzetméteres épületet, méghozzá ingyen. Ezzel együtt 15 évre szóló elidegenítési tilalmat is bevezettek a korábban óvodaként működő épületre.

2013 júliusában aztán újabb elidegenítési tilalom került az ingatlanra, teszi hozzá a Népszava, és ekkor került rá egy 60 millió forintos jelzálog is, amelynek bejegyzője az akkor még Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) volt. Ez azt jelenti, állítja a lap, hogy az Emmi 60 millió forintot adott a roma szervezetnek, és ezt a pénzt vagy vissza kell fizetni, vagy azzal el kell számolni. Az összeg biztosítéka az ingatlan volt, ráadásul a 60 millió forinton felül még összegszerűen nem konkretizált járulékokról, azaz kamatokról is szó van.

A Népszava által megkérdezett szakértő szerint a Lungo Drom eddig nem fizette vissza a tartozást, vagy ha támogatást kapott, nem számolt el vele, mert ezekben az esetekben a minisztérium köteles lett volna kiadni a jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom törlését.

A lapnak Csóka János, a Lungo Drom egyik politikusa azt mondta, hogy tudott a jelzálogról, de arról nem, hogy a pénzt mire költötték, mert azóta nem tárgyaltak erről. Próbálták elérni a Lungo Drom elnökét, Farkas Flóriánt is, de nem vette fel a telefont és az üzenetekre sem reagált, ahogy az Emmi részéről sem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik