Belföld

Stummer János: Az utóbbi két évben nem is Jakab Péter vezette a Jobbikot

Mohos Márton/24.hu
Mohos Márton/24.hu

Közzétette a Jobbik szombati tisztújító kongresszusán mondott beszédét Stummer János, aki a választáson Jakab Péter pártelnök egyedüli kihívója volt, de a szavazáson alulmaradt Jakabbal szemben. Stummer arról beszélt, valójában nem is Jakab, hanem más, általa meg nem nevezett emberek vezették a pártot az elmúlt években, és a Jobbik gyászos választási szereplése is az ő felelősségük elsősorban:

Ezek az emberek rosszul tárgyaltak, rosszul irányítottak, a kudarcaikért pedig mind a mai napig nem vállalták sem a nyilvánosságban, de még a párt belső nyilvánosságában sem a személyes felelősségüket. Lapítanak

– mondta Stummer, aki szerint épp ezért Jakab nem is számonkérhető.

A politikus szerint nagyon nagy bajban van a Jobbik, hiszen ideológiailag teljesen kiüresedett, a választási kudarc miatt történetének legnagyobb leépítése előtt áll, és a történelmi választási vereséggel pedig veszélybe kerültek a 2019-ben megszerzett önkormányzati pozíciók, képviselői és polgármesteri székek is.

Stummer azt is mondta, nehezen magyarázható alkuk egész sorát kötötte meg a párt, ő viszont azt javasolja, hogy a többi párttal való együttműködést 2024 januárjáig zárójelbe kell tenni. Szerinte változtatni kell a Jobbik belső működésén is:

Rossz hangulat, sötét szobák, fenyegetések, retorziók, félelem van most sokakban. De nem volt ez mindig így. Volt egyszer egy Jobbik, ahová mindig örömmel jöttünk. Ahol jó volt lenni, ahol közösség volt, ahol tudtak az emberek bízni a másikban és bizakodni abban a bizonyos szebb jövőben. Család voltunk. És mi van most ennek a családnak a helyén? Levertség, kilátástalanság, harag, vádaskodás, bizalmatlanság.

Stummer János végül a nyilvánosságtól elzárt kongresszuson csak a szavazatok 27,8 százalékát kapta meg. A szavazás után úgy nyilatkozott, még nem döntött a politikai pályafutása folytatásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik