Belföld

Már csak nem is feltételezik, hogy lesz klíma az M3-as metrón

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) idei, 26 milliárdos veszteséget tartalmazó üzleti terve már nem is „feltételez” az M3-as metrók klimatizáláshoz kapcsolódó hitellehívást – szúrta ki a Népszava.

A lap cikkében emlékeztet, a metrókocsikat 2016-ban 69 milliárd forintért felújítás helyett gyakorlatilag újragyártotta az orosz Metrovagonmas, de az akkor még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat takarékossági okokból nem kért bele klímát. Karácsony Gergely mostani főpolgármester még jelöltként tett ígéretet a kocsik utólagos klimatizálására.

Ezután derült ki, ehhez az orosz gyártó hozzájárulására lenne szükség, mert enélkül elvész a garancia. Mint fogalmaznak, ennek jelentősége mostanra erősen csökkent, mivel a szerelvényekre adott általános jótállás már lejárt, a szállítói szerződésnek ma már csak a kocsiszekrényekre vonatkozó garanciális része él. Az ukrán háború miatt azonban ezeket a garanciális munkákat is felfüggesztette az orosz cég, és aligha folytatják a teljesítést, ha a BKV lehívja az összes bankgaranciát.

Márpedig a főváros közlekedési cége kényszerűségből megkezdte ezek lehívását.

Felmerült, hogy az orosz gyártó ellen indított perben követelt kötbér összegéből fedezik az utólagos klimatizálás költségét. Csakhogy a per elakadt, lévén az oroszok még át sem vették a periratokat, a magyar kormány pedig óvakodik attól, hogy bármiféle nyomást gyakoroljon a Metrowagonmasra.

Maradt a hitelfelvétel. A 9,6 milliárd forint + 20 százalékos opció összegű beruházási hitel lehívása azonban a többi kölcsönszerződéshez hasonlatosan a kormány jóváhagyásához kötött, márpedig az Orbán-kabinet rendre elutasítja a főváros hitelkérelmeit. Ráadásul a BKV így is felvesz 10 milliárd forint folyószámla hitelt működésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik