Belföld

Szálló homok miatt elégedetlen ütött-kopott dubaji luxusnyaralójával Nyerges Zsolt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Egy többszázezer dubaji ingatlant tartalmazó, kiszivárgott adatbázisban akadt Nyerges Zsolt NER-nagyvállalkozó luxusnyaralójára az Átlátszó.hu. Az adatbázist – mint írják –  eredetileg a nemzetközi bűnözést kutató, washingtoni központú nonprofit szervezet, a Center for Advanced Defense Studies szerezte meg, az összesen 883 000 ingatlan adatait tartalmazó adatbázist aztán megosztották újságírókkal.

A nemzetközi tényfeltárásból kiderült, hogy az adatbázisban 278 olyan ingatlan található, ami világosan magyar tulajdonoshoz kapcsolódik. A dubaji magyar ingatlantulajdonosok listája 170 főt számlál.

A lap szerint a listán több olyan magyar ember neve szerepel, akiknek a személyazonossága számot tarthat a közérdeklődésre, ezek közül az egyik az a Meszlényi Tamás vállalkozó, aki 104 millió forintos adóhiányt hátrahagyva távozott évekkel ezelőtt Magyarországról. Az igazán érdekes a listán mégiscsak az ismert nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt, akit a lapnak sikerült utolérnie és megkérdeznie a Palm Jumeirah névre hallgató pálmafa formájú mesterséges szigeten található luxusingatlanjáról.

A szigeten belül is legjobb helyek a belső részeket övező úgynevezett félholdon találhatóak, itt, a Royal Amwaj Residences elnevezésű komplexumban található Nyerges ingatlana is. A vállalkozó azonban arról számolt be, hogy az exluzív helyszínen található apartmannak előre nem látott hibái vannak.

„Egy nappali, két hálószoba és oldalt van egy hatalmas terasz, ami nem nagyon használható” — mondta a lapnak Nyerges Zsolt, majd hozzátette:

Amikor vettem, még nem tudtam, hogy ide állandóan homokos szél fúj.

Az egykori oligarcha az írás szerint a nyaraló jelenlegi állapotával, de a dubaji építőipar képviselte minőséggel sem maradéktalanul elégedett.

„Nagyon régen nem használtam, mert nem lehet használni. Fel kell újítani” — mondta a lap érdeklődésére.

Néha leszakad a víz a plafonról, mert itt a nagyon okos emberek a plafonba tették a melegvizet és már háromszor leszakadt a plafonról a melegvíztartály. Nem tudok róla, hogy ilyen bárhol máshol előfordul a világon

A tulajdonos elégedetlenségének hírénél persze kiderültek fontosabb részletek is. Nyerges becslése szerint az apartmanja mai áron 5-600 millió forintot érhet. A kiszivárgott dubaji adatbázis minden ingatlanjára becslést készítő norvég kutatók szerint az ingatlan két ével ezelőtt — az ingatlanpiaci hullámvölgy idején — olyan 380 millió forintot értékű lehetett. Nyerges, aki szoros kapcsolatokat ápolt a Fidesszel és annak egykori párténztárnokával, Simicska Lajossal mára eltávolodott a politikától: Magyarországon agrárbefektetései vannak, és saját bevallása szerint „előrehozott nyugdíjas éveit” éli — derül ki az Átlátszó cikkéből. A vállalkozó emlékei szerint a nyaralót valamikor 2014 után vehette, de nem tudott visszaemlékezni pontosabban a vásárlás időpontjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik