Belföld

Valaki nagyot hibázhatott a városházi bérletlopásnál

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A biztonságtechnikus szerint elfelejthették bezárni a széf elektromos zárját, ezért vált nyithatóvá az áramszünet során a budapesti városháza széfje, amelyből 10 millió forintnyi dolgozói BKV-bérlet tűnt el.

Rejtélyes lopás történt a fővárosi Városházán a múlt héten. Sajtóértesülések szerint a felújítási munkálatok idején történt egyik áramszünet miatt nyithatóvá vált a mágneskártyás széf ajtaja, ezért az ott tárolt, mintegy 10 millió forint értékű BKV-bérleteket ellopták.

Ezek a városházi dolgozókéi voltak, akik választható béren kívüli juttatásként, háromhavi lebontásban kapják a bérleteket. A nyári hónapok bérletei tűntek el, amelyeket lassan osztottak volna ki a munkatársaknak. A 24.hu-nak nyilatkozó városházi források szerint a tolvajok sokra nem fognak menni az ellopott bérletekkel, mert azok egyedi azonosítóval vannak ellátva és csak a városházi belépőkártyával együtt érvényesek. Így ha bérletellenőrzéskor azt nem tudják felmutatni, akkor le is buknak.

A munkatársak pedig az ígéretek szerint az ellopott bérleteik helyet kapnak majd újat.

A lopás miatt információink szerint a BKK fokozottan fogja ellenőrzi a bérletszelvényeket, de hogy találtak-e már lopott darabot, arra egyelőre nem kaptunk választ.

A lopás miatt belső vizsgálatot folytat a főpolgármesteri hivatal, de ennek egyelőre még nincs eredménye.

Kerestük a rendőrséget, hogy vizsgálnak-e városházi dolgozókat az eset kapcsán és tűnt-e el más is a bérleteken kívül, de csak annyit közöltek, hogy a főpolgármesteri hivatal feljelentése alapján lopás bűntett gyanúja miatt rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen. „A folyamatban lévő nyomozásra való tekintettel bővebb információt nem kívánunk adni” – szögezte le válaszában a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Megkerestünk egy széfekkel foglalkozó biztonságtechnikai szakértőt, hogy egy áramszünet hogyan tudja kiiktatni egy elektronikus széf zárját. Ő ezt nonszensznek nevezte.

– Ilyen nincs, egy áramszünettől önmagában nem válhat nyithatóvá egy széf, mert akkor elég lenne kikapcsolni az áramot. Valószínűleg elfelejthették bezárni az elektromos zárat, így a mágneszár elengedett, amikor megszűnt az elektromosság. Ha bezárták volna, nem lehetett volna kinyitni. Ez pont úgy működik, mint egy egyszerű ajtó, ha nem zárjuk kulccsal, akkor az a kilincs benyomásával kinyílik – mondta a 24.hu-nak Hatlaczky Tibor, a Széfguru vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik