Belföld europoli

Elutasítóan reagált a magyar kormány az EU olajembargójára

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nem látunk terveket, garanciákat arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi javaslatok alapján hogyan lehetne lebonyolítani az átmenetet, és hogyan lehetne garantálni Magyarország energiabiztonságát

– nyilatkozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Reutersnek.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke ma reggel ismertette az orosz olajembargóra vonatkozó terveit, melynek értelmében az EU területén hat hónapon belül betiltanák az orosz nyersolaj, az év végéig pedig a finomított olajtermékek behozatalát is.

A Reuters információi szerint

Magyarország és Szlovákia a meglévő szerződések alapján 2023 végéig továbbra is vásárolhat orosz nyersolajat, azonban ezt követően rájuk is érvényessé válik a tejes körű EU-s olajembargó.

A két ország kap ideiglenes felmentést az embargó alól, mert egyik országnak sincs kikötője, és gazdaságosan csak az oroszoktól érkező csővezetéken keresztül tudnak olajhoz jutni.

Nem világos azonban, hogy a magyar kormány elutasító üzenete a kiszivárgott haladék ismeretében született-e. Amennyiben igen, a Portfolio szerint Magyarország megvétózhatja a közös EU-s cselekvést.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik