Belföld

Menedékjogot kapott az Egyesült Államokban Varga Mihály korábban kémkedéssel vádolt tanácsadója

Bukta Bélát felmentették a vádak alól, aztán újra pert indítottak ellene. Végül azért döntött úgy, hogy elhagyja az országot, mert úgy látta, képtelen tisztességesen védekezni az ellene folyó eljárásokban.

Teljes körű menedékjogot kapott az Egyesült Államokban Bukta Béla, Varga Mihály pénzügyminiszter egykori tanácsadója, aki ellen hamis tanúzás miatt Magyarországon korábban elfogatóparancsot adtak ki – írta meg a Hvg, megjegyezve, hogy Buktát évekkel ezelőtt kémkedéssel is vádolták, de abban az ügyben végül felmentették.

Az érintett nyilatkozott is a lapnak, elmondása szerint teljes körű menedékjogot kapott az Egyesült Államokban a magyar igazságszolgáltatási rendszer jogtalan üldöztetései miatt, ügyeit évekig vizsgálták az amerikai hatóságok, több minisztérium bevonásával. Arról konkrétan, hogy végül megkapta a menekültstátuszt az USA-ban, Bukta azt mondta, súlyos üzenet ez az Egyesült Államok részéről a magyar jogállamiság ügyében, és 1989 óta egyedülálló.

Magyarország ma már nem egy jogállam, hanem egy olyan ország, ami tisztességtelen, koholt, hazug eljárásokat folytat, és koholt vádak alapján bebörtönzi az embereket. Koholt nyugati kémkedési ügyek miatt engem és több más embert sok éve üldöznek Magyarországon a hatóságok

– magyarázta a lapnak. Hozzátette, hogy ezek az ügyek az ő ismeretei szerint úgy jönnek össze, hogy hogy eredeti kémkedési ügyet több ügyre választotják szét, más ügyszámokon, más megnevezésekkel viszik őket tovább, így folytatva őket a mai napig.

Bukta Béla 2006 és 2007 között volt Varga Mihály tanácsadója, 2019-ben költözött az Egyesült Államokba és kért politikai menedékjogot. A lap emlékeztet, hogy Bukta azután ment külföldre, hogy a bíróság felmentette egy kémügyben. Ennek tárgya az volt, hogy a gyanú szerint Bukta egy „Birodalom” elnevezésű szervezet kötelékében Maxin Norbert megbízásából az amerikai nagykövetség egyik fedésben dolgozó hírszerző tisztjének bizalmas minősítésű honvédségi dokumentumot adott át, konkrétan a honvédség tízéves védelmi tervét.

Minket végülis a kémügy miatt jogtalanul börtönbe zártak rendkívül rossz körülmények között. Nekem megtiltották, hogy a gyerekeimmel kapcsolatot tartsak, nem láthattam őket, és ha levelet írtak karácsonyra, akkor azt húsvétkor kaptam meg. Maxin Norbertet pedig éheztették a börtönben, amiről később kiállítottak egy határozatot, hogy nem kapta meg a törvényben előírt élelemminimumot sem. Mindkettőnkre nyomást gyakoroltak, és mindkettőnknek azt mondták, hogy a másik már bevallotta a kémkedést

– mondta Bukta a HVG-nek.

A bíróságon végül a vádnak nem sikerült bizonyítani, hogy Bukta az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak kémkedett. Miután a kémügyben a bíróság Buktáékat felmentette, a hamis tanúzás miatt indult büntetőeljárás elől a férfi 2019-ben az Egyesült Államokba ment, és politikai menedékjogot kért. Ezt akkor azzal indokolta, hogy szerinte az ellene folyó eljárásban nem tud tisztességesen védekezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik