Belföld koronavírus

Távgyógyítás: L. Simon László mellé állt az NNK

FÜLÖP DÁNIEL / 24.HU
FÜLÖP DÁNIEL / 24.HU
Az alapellátásban semmilyen, a betegellátást, a betegekkel való személyes találkozást érintő intézkedés nincs hatályban.

L. Simon László Facebook-oldalán osztotta meg a Fejér Megyei Hírlap cikkét arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint a „háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátásban a járvány első hulláma során elrendelt korlátozó intézkedéseket”

az emberi erőforrások minisztere már 2020. május 4-től visszavonta.  

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója korábban, egy később eltüntetett posztjában bírált egy gárdonyi háziorvost, akihez csak telefonon tudott bejelentkezni beteg édesanyja. L. Simon László ezt később azzal magyarázta, hogy a távgyógyítást régóta értetlenkedéssel, elégedetlenséggel figyeli. Most viszont kiderült, hogy az NNK által kiadott aktuális eljárásrend betartása mellett

az alapellátásban semmilyen, a betegellátást, illetve a betegekkel való személyes találkozást érintő intézkedés nincs hatályban. Amennyiben a beteg állapota indokolja, a háziorvos otthonában keresi fel a beteget. Az alapellátás során (is) az egészségügyi szolgáltatási tevékenységet az erre vonatkozó jogszabályok – elsősorban a 4/2000 (II.25.) EüM rendelet – és a szakmai szabályok betartásával kell végezni. Ennek megfelelően egyebek mellett biztosítani kell a személyes találkozást és a betegvizsgálat lehetőségét a betegek részére, és ez vonatkozik a Covid-gyanús betegekre is.

Arról, hogy Kásler Miklós a korábbi protokollt már visszavonta, több a Népszava által megkérdezett háziorvos nem is tudott, szerintük nem kollégájuk mulasztott, mert még mindig él a koronavírus miatt 2020 elején elrendelt előjegyzési és időpontkötelezettség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik