Belföld

A fideszes képviselők nem támogatták, hogy Szombathely útfelújításra kérjen pénzt a kormánytól

Az ellenzéki többségű szombathelyi közgyűlés 15 milliárd forint központi támogatást kér a kormánytól az elhasználódott városi utak, hidak és járdák átfogó felújítására, valamint parkolók építésére. A Fidesz-KDNP helyi szervezete szintén fontosnak ítéli az infrastruktúra fejlesztését, de nem támogatta a javaslatot, mert azt abban a formában ahogy a testület csütörtöki ülésén előterjesztették, komolytalannak tartja – számolt be az MTI.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester hangsúlyozta: Szombathely saját forrásból nem képes egy ilyen program finanszírozására, hitelfelvétel pedig csak végső megoldásként kerülhet szóba. Többször is azzal érvelt, hogy más, a régióban lévő megyei jogú városokhoz hasonlóan Szombathelyen is elsősorban kormányzati támogatásból történhet a program finanszírozása.

Zalaegerszeg 2024-ig 15 milliárd forint fordíthat kormányzati támogatással infrastrukturális beruházásokra, Székesfehérvár pedig csak idén 8 milliárd forint kormányzati támogatást kap útfelújításra – hozta fel példaként a polgármester. Mindkét város fideszes vezetésű.

Illés Károly, a Fidesz-KDNP szombathelyi frakciójának vezetője viszont azt javasolta: ne csak a kormányhoz, hanem az Európai Unióhoz is forduljon a városvezetés támogatásért, hiszen az önkormányzati választások idején az ellenzék azt ígérte, hogy az önkormányzatok közvetlen uniós támogatásokat kaphatnak kifejezetten az infrastruktúra fejlesztésére.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő szerint az ellenzéki városvezetés azért kéri fel a polgármestert közgyűlési határozatban, hogy forduljon a kormányhoz támogatási kérelemmel, hogy „lobogtathassa előttük a papírt”. Jobb lenne, ha egy konkrét és megvalósítható városfejlesztési koncepciót dolgoznának ki és ehhez kérnének támogatást – fűzte hozzá. A Fidesz-KDNP frakciója végül nem támogatta a közgyűlés többsége által elfogadott javaslatot, tartózkodott a szavazástól.

A közgyűlés csütörtöki ülésén az ellenzéki többség döntött arról is, hogy idén, születésének századik évfordulóján egy teret neveznek el Göncz Árpádról, Magyarország rendszerváltás utáni első köztársasági elnökéről.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik