Belföld

Nézőpont Intézet: Gyurcsány a mélypont nyertese

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Fidesz-KDNP támogatottsága (56%) rekordon.

A Fidesz-KDNP 56 százalékot kapna egy most vasárnap tartott választáson. A Nézőpont Intézet szerint a kormánypártok rekordmagas, a választási eredményt is meghaladó támogatottsága a választók körében jelenlévő, utólagos „győzteshez húzásra” utal.

Az ellenzéki közös listát most az aktív szavazók 34 százaléka támogatná. A Mi Hazánk Mozgalom bejutna a parlamentbe (5%), a Kétfarkú Kutya Párt nem, 3 százalékos a támogatottsága.

Ha az ellenzéki pártok külön-külön indulnának, a parlamentbe csak a Momentum (6%) és a DK  (5%) jutna be biztosan. A Jobbik 3, az MSZP és az LMP 1-1 százalékon áll, a Párbeszéd támogatottsága nem mérhető, igaz, 13 százaléknál az egyéb válasz szerepel.

Noha a Momentum jobban áll, az intézet szerint egyértelműen

Gyurcsány Ferenc pártja a legnagyobb nyertese az ellenzéki összefogásnak. A hatpárti koalíció parlamenti helyeiből a legnagyobb arányban, 26 százalékban részesült annak ellenére, hogy nem a legnépszerűbb az ellenzéki pártok körében.

Az ellenzéki pártok külön mért támogatottsága együtt (16%) már nem éri el a közös lista támogatottságának felét sem, ami az intézet szerint azt jelzi, hogy a szavazók elfordultak a baloldali pártoktól. Az aktív szavazók 5 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy Márki-Zay Péter potenciális pártjára szavazna, úgy, hogy más pártot nem nevezett meg, akit támogatna.

Kapcsolódó

Módszertan

A közvélemény-kutatás április 19. és 21. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik