Belföld

400 eurós kártérítés jár az Egyiptomba késéssel kivitt magyar turistáknak

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

Fejenként 400 euró, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 150 ezer forint kártérítés fizetésére kötelezte az egyiptomi állami légitársaságot a Sára Botond vezette fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya, mert a cég tavaly karácsonykor egynapos késéssel vitte el Ferihegyről a Kairóba induló utasokat.

Az EgyptAir utasszállítójáról december 24-én a budapesti landolás után derült ki, hogy meghibásodott a hajtóműve. A légitársaság emberei először pótalkatrész beszerzésével kísérleteztek, de a szerelőknek nem sikerült menetkész állapotba hozniuk az Airbus 220-ast. Végül Egyiptomból küldtek különgépet a kiesett járat pótlására.

Az elhúzódó szervizelés miatt a foglalással rendelkező 108 utas csak december 25-én érkezett meg az egyiptomi fővárosba.

A kormányhivatal nem fogadta el a légitársaság érvelését, amely szerint a váratlan műszaki hiba nem jár kártérítési kötelezettséggel. Az EgyptAir azt állította, hogy a hajtóműprobléma a rendszeres karbantartás ellenére következett be, és mivel Magyarországon nem állt rendelkezésre megfelelő alkatrész, azt külföldről kellett sürgősséggel beszerezni.

A napokban kézbesített kormányhivatali határozat szerint azonban az Európai Bizottság egy korábbi döntésben kimondta, hogy a műszaki problémák nem minősülnek rendkívüli körülménynek. A kártalanítás alól csak abban az esetben mentesülne a cég, ha bebizonyosodna, hogy rejtett gyártási hibából fakadó hiba történt. Erről azonban nincs szó.

Ferihegyen először késéseket jelentettek be, majd közölték, hogy nem tudják megmondani, mikor indulunk el. Aztán mindenkit elküldtek szállodába, illetve a budapestieket haza azzal, hogy fizetik a taxi- és szállásköltséget, és majd szólnak, hogy mikor indul a gép

– mondta a 24.hu-nak a gép egyik utasa, aki családjával együtt vesztett egy napot a nyaralásából.

Regőczi Miklós elmondta, hogy a kártérítéssel kapcsolatos kérdésére egy teljes hónapon át nem kapott választ az EgyptAir budapesti irodájától. A légitársaság képviselői akkor jelentkeztek csak, amikor a cég Facebook-oldalára kezdett kommentelni magyarul, angolul és arabul.

Akkor azonnal jelentkeztek, és 24 órán belül közölték, hogy műszaki hiba volt a késés oka, és nem fizetnek.

Közben az utas jogi képviselője is írt az EgyptAirnek. A cég ügyvédje válaszában azt közölte, hogy a panasszal a fogyasztóvédelmi hatósághoz vagy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara békéltető testületéhez fordulhat az utas. Majd elárulta, hogy a kamara döntését valójában nem fogadják el, de a fogyasztóvédelem határozatát magukra nézve kötelező érvényűnek tartják.

A budapesti kormányhivatal határozata, amellett, hogy elmarasztalta az Egyptairt, azt is megjegyezte, hogy amennyiben nem fizeti ki a kiszabott kártérítést, eljárási bírságot is kiszabhatnak a légitársaságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik