Belföld

Százzal csapódott a földbe a magyar ejtőernyős honvéd

Ujvári Sándor / MTI
Ujvári Sándor / MTI
Rengeteg vérre van szüksége a súlyosan megsérült honvédnak, akinek az irányítózsinór csúszhatott ki a kezéből.

Nemrég nagyon súlyos baleset ért egy ejtőernyős honvédot, aki nagy sebességgel csapódott a földbe egy gyakorlat közben, a történtekről a katona édesapja is beszélt a Blikknek. Gál Szabolcs törzsőrmester jelenleg kórházban fekszik súlyos sérülésekkel, rendőrök és katonák sokasága adott már neki vért a lap szerint.

A lap úgy tudja, helikopteres ugrásnál, a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kiképzése közben érte a baleset a rutinos ugrót. Gál Szabolcsnak kinyílt az ernyője, de az ugrást figyelők szerint kicsúszhatott a kezéből az irányító zsinór.

A szemtanúk szerint a férfi mintegy 100 kilométer/órás sebességgel csapódhatott egy rétre az április 25-i balesetben. A férfit helikopterrel szállították Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába.

A sisak megmentette a férfi fejét, de így is agyrázkódást szenvedett. Az elsődleges orvosi vélemények szerint talán nem sérült a gerincvelője, így a bénulást megúszhatja, de hosszú lesz a felépülése. Az édesapja így beszélt a lapnak:

A fiamnak ma rendbe rakták a lábát, de most öt napon keresztül nem nyúlhatnak hozzá, csak megfigyelik, ezért sok vér kell neki.

Gál Szabolcsnak rengeteg vérre van szüksége hónapokon át, szerencsére olyan a vércsoportja, hogy bárki adhat neki vért. A férfi elismert ejtőernyős volt, hat éve 27 évesen világbajnokságot nyert egy csapat tagjaként, még a házigazda orosz csapatot is legyőzték. A Blikk által megszólaltatott szakértő kizárta a felszerelés hibáját, ráadásul szerinte Gál nem is vagánykodhatott, egyszerűen egy pillanatnyi figyelemkiesés vagy rosszullét elég ilyenkor egy balesethez. Főleg az irányítózsinór kicsúszásával a kézből: ilyenkor tehetetlenül sodródik az ernyő a légáramokkal, olykor hirtelen nagy magasságot veszítve.

(Képünk illusztráció. Egy főtiszt ejtőernyős ugrása a kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató első napján az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. augusztus 28-án.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik