Belföld

A fogápolás kutyakötelesség (x)

A háromévesnél idősebb kutyák 80%-ának van ínybetegsége, mégis 10-ből 9 kutyatartó úgy gondolja, hogy házikedvencének fogai jó állapotban vannak. Az erős és egészséges harapáshoz elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, ezért a Pedigree szeretné felhívni a figyelmet a kutyák szájápolásának fontosságára, hiszen akárcsak az embereknél, a kutyák esetében is megelőzhető a parodontális betegségek jelentős része.

Legfontosabb tudnivalók

A kistestű kutyák hajlamosabbak a fogágybetegségekre, mint a nagytestű társaik, a parodontális betegség előrehaladása pedig felgyorsul a kisebb kutyafajtáknál, például a törpe schnauzereknél és a Yorkshire terriereknél. A nem megfelelő szájhigiénia okozta betegségek fájdalommal, a fogak elvesztésével is járhatnak.

Dr. Király Péter kisállatgyógyász szakállatorvos szerint a kisállatoknál főleg a szemfogak és zápfogak fognyaki területén már egész fiatal korban megjelenhet az a barnás elszíneződés, melyet fogkőnek nevezünk. A nyálból kicsapódó ásványi anyagokat tartalmazó páncél-szerű lepedék előbb-utóbb ráhúzódik a fogínyre is, ami fogínygyulladást, fogínysorvadást és fogmeder betegséget idéz elő. A vérző, gyulladt fogíny gyakran fájdalmas, mely rágási nehézséget okozva megkeserítheti a kedvencek életét.

Hogyan előzzük meg a bajt?

A rendszeres állatorvosi ellenőrzés mellett új szokásokat kell bevezetni a kutya életébe, ilyen például a fogmosás. Türelem és kitartás szükséges a rutin kialakításához, várhatóan a kisállatok eleinte nem kedvelik majd a folyamatot, de idővel akár kellemes élmény is lehet számukra.

A kutya szájhigiéniai egészségét nagyban támogatják a különféle rágósnackek vagy a rágást elősegítő kutyaeledelek is, mint például a PEDIGREE® DentaStix™, amelynek napi használata hatékonyan csökkenti a fogkő- és lepedékképződést, köszönhetően egyedi X formájának, speciális textúrájának, érdes felületének és tisztító aktív hatóanyagainak. A fogápoló rágópálcika hozzáadott cukor, mesterséges színezékanyag és aroma nélkül készül. Teljes mértékben emészthető, egészséges összetevőket tartalmaz, valamint kis és nagy kutyáknak egyaránt ideális.

Figyeljünk az árulkodó jelekre!

Mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy kisállatunk közérzete nem változik, ha megérintjük a száját. Ideális esetben az ínyük rózsaszín színű, a pirosság pedig gyulladást, betegséget jelent. A fogaik optimális színe törtfehér, minimális fogkő lerakódással. A háziállatok gyakran rejtik el a fájdalmukat, ezért ügyelni kell az észrevehető jelekre, amelyek problémára utalhatnak. Ha a kisállatunknak kellemetlen a lehelete, csak a szája egyik oldalán rág, étkezési nehézségei adódnak, súlyvesztést tapasztalunk, esetleg tüsszögést vagy orrfolyást, akkor forduljunk orvoshoz. További árulkodó jel lehet a rossz közérzet és a távolságtartó magatartás, sőt, ha fájdalmai vannak a kutyának, akkor a szája és a feje érintését is nehezebben tűri.

“Amennyiben az állat nem részesül megfelelő szájhigiéniás ellátásban, a kórokozó baktériumok a vérkeringéssel egyes belső szervekbe eljutva (pl. vese, máj, szívbelhártya) további károsodást okozhatnak. Idősebb, elhanyagolt fogazatú állatoknál a fogmeder betegsége és a fogak kilazulása vagy sérülése, egy-egy alkalommal akár egy tucatnyi fog kihúzását is szükségessé teheti. “- hívta fel a figyelmet a neves állatorvos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik