Belföld

Strómanok juthattak nagy kedvezménnyel önkormányzati lakásokhoz a belvárosban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Több mint 1200 önkormányzati tulajdonú lakás került magánkézbe jelentős kedvezménnyel Budapest belvárosában 2014 és 2018 között – írja a Népszava az V. és a VII. kerület korrupciógyanús ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló fővárosi bizottság zárójelentésére hivatkozva.

A testület szerint az előző ciklusban fideszes vezetésű V., VI., VII., VIII. és IX. kerületben feltűnően sok lakást értékesítettek tovább piaci áron pár hónappal az után, hogy az önkormányzattól kedvezményesen megvásárolták.

Erzsébetvárosban például 2015 és 2019 között az önkormányzattól megvett lakások közel felét egy éven belül eladták, 2017-ben és 2018-ban pedig az ingatlanok 27, illetve 30 százaléka 30 napon belül elkelt

– derül ki a Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester vezette bizottság jelentéséből.

A végrehajtói kar azóta előzeteseben ülő vezetőjének, a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Schadl Györgynek lakásügyeit esettanulmányként dolgozta fel a bizottság.

A jelentés szerint

Schadl összesen 225 millió forintért vásárolt nyolc erzsébetvárosi lakást az önkormányzattól úgy, hogy azok közül hétre csak ő adott be ajánlatot, ráadásul előbb fizetett, mint hogy az önkormányzati döntés megszületett volna az eladásokról. A kamarai elnök nyolcból kettő lakáson gyorsan túladott, a többi pedig felújítás alatt áll.

A testület azt javasolja Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy az Állami Számvevőszéket is vonja be a vizsgálatba, továbbá egy minden kerületi önkormányzatra kiterjedő általános fővárosi vizsgálatot sürgetnek. A jelentést várhatóan az április végi ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.

A fideszes Sára Botond vezette Fővárosi Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a vizsgálóbizottság munkája ellen. A kormánypárti képviselők bojkottálták a bizottság munkáját, amely ennek ellenére befejezte a vizsgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik