Belföld

EP: Magyarország tudatosan sért EU-normákat

MTI / Európai Tanács
MTI / Európai Tanács
A helyzet sokkal rosszabb, mint ahogy azt az Európai Bizottság értékeli.

Szerdán szavaz az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága arról az állásfoglalás-tervezetről, amely a tavalyi országjelentéseket minősíti. Az Európai Bizottság 2021-ben négy területet értékelt:

  • a korrupció elleni harcot,
  • a fékek, ellensúlyok rendszerét,
  • a média sokszínűségét,
  • az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A Népszava brüsszeli tudósítója szerint a határozati javaslat szövege többször említi Magyarországot, sajnálatosnak nevezi, hogy az Európai Bizottság (EB) nem minden jogállamisági kérdéssel foglalkozott kellő részletességgel.

A képviselők kérik, a jövőben vizsgálják meg, hogy egy tagállam hatóságai tiszteletben tartják-e a törvény előtti egyenlőséget, igyekeznek-e megelőzni a visszaélést a hatalommal. Sürgetik, hogy az országjelentések tegyenek különbséget a jogállamiság rendszerszintű és szándékos megsértése, illetve az elszigetelt jogsértések között.

Az állásfoglalás-tervezet szerint Magyarországon és Lengyelországban tudatosan szegik meg az uniós normákat, a két tagállamban tavaly óta nem történt javulás.

A képviselők üdvözlik, hogy az EB idei jelentésében már ajánlásokat is megfogalmaz a problémákra, szorgalmazzák, hogy a brüsszeli testület tűzzön ki határidőt ezek végrehajtására.

Kapcsolódó
A jogállami országjelentés nem lett sokkal keményebb Magyarországgal
Ugyanakkor egyre több gazdasággal és költségvetéssel kapcsolatos ügy kerül bele a jelentésbe, ami akár alapja is lehet egy másik eljárásnak.

A korrupció és a média sokszínűsége kapcsán érdemes felidézni, hogy Orbán Viktor, szinte napra pontosan 12 éve, lapunknak adott  interjújában azt mondta, a korrupciós csatornákat egyetlen délután alatt elrekesztik.

A Fidesz elnöke akkor arról is beszélt, számára teljesen világos, hogy az emberek azt várják tőle, tegyen rendet, de úgy, hogy az életükbe ne avatkozzon be,

mert a szabadságot és a rendet egyszerre akarják.

Kapcsolódó
Orbán: nem repül a szánkba a sült galamb
A Fidesz elnöke úgy véli: tudja, hogy mit várnak tőle az emberek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik