Aris Messinis / AFP
Belföld

Volodimir Klicsko: Orbán szerint mégis ki a bucsai mészárlás felelőse?

Interjút adott a Válasz Online-nak Volodimir (Vlagyimir) Klicsko, egykori ukrán bokszvilágbajnok, akinek bátyja, a szintén volt ökölvívó Vitalij jelenleg Kijev polgármestere. Volodimir nem politikus, aktivistaként azonosítja magát, de határozott véleménnyel rendelkezik az ukrán háborúról és Magyarország szerepéről is.

Nem szeretnék mélyen belefolyni a politizálásba, de azt tapasztalom, hogy Magyarországot úgyszólván lojalitás köti Oroszországhoz,

jelentette ki Klicsko, hozzátéve, hogy ez a lojalitás még mindig érezhető.

Az interjúban felemlegették Orbán Viktor miniszterelnök április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóját, amelyben nem nevezte meg egyértelműen a bucsai mészárlás felelősét, mire Klicsko az interjúban kifakadt:

Mégis mit gondol, ki tehette? Ki szállt itt meg kit? Talán mi önmagunkat? Mi gyilkoltuk volna tömegével a saját lakosainkat, hogy aztán ország-világnak mutogassuk, mást hibáztatva? Bucsa az orosz elnök világos üzenete volt, mi, ukránok pedig több mint 50 napja az agressziójának áldozatai vagyunk. Ha bárki félrenéz, és eljátssza, hogy nem lát semmit, maga is passzív hadviselővé válik, és vér tapad a kezéhez.

Volodimir Klicsko maga is járt Bucsában és úgy fogalmazott, hogy az oroszok számára a „speciális hadművelet” az ukránok meggyilkolását jelenti.  „Fiatalok hevertek az utcákon, egy család autóján tank hajtott át, a végtagok még a kocsiban. Másokon kínzás nyomai. Főbe is lőtték őket. Nem akarok mindent felidézni abból, amit láttam, de a bűnökre bizonyítékok vannak. Azok a képek, az a szag…” – idézte fel a látottakat Klicsko.

A Válasz Online megemlíti, hogy Vitalij Klicsko az UDAR párt tagja, amely 2015-ben olvadt bele Volodimir Zelenszkij ukrán elnök riválisában, Petro Porosenkónak a pártjába, a Klicsko-fivérek mégis Zelenszkij mellé álltak a háború kezdetekor. Klicsko erre úgy reagált:

Nincs olyan, hogy ideállunk vagy oda: most ukránok vagyunk mindannyian. Közös a hazánk, amit meg akarunk védeni, mindegy, ki melyik politikai oldalon állt korábban. A szabadságért folytatott harc egyesít minket. A Szovjetunióban töltött gyerekkor és az akkori agymosás – „az egész világ az ellenségünk” – után Nyugaton nőttem fel. Ez a kettős tapasztalat mindig segített eligazodni. Tudom, milyen az, hogy azt veszel fel és azt mondasz, amit akarsz. A szabadság megfizethetetlen. Annyira, hogy harcolni is érdemes érte.

Klicsko úgy véli, hogy a háború után Ukrajna erősebb lesz, mint valaha, ezzel együtt továbbra is segítséget kérnek:

Támogatásra van szükségünk: katonaira, pénzügyire, humanitáriusra. Amíg nincs vége a háborúnak, nem lehet belőlük elég. Álljanak a mi oldalunkra, és mi is az önökére fogunk! És higgyenek nekem: minden támogatást vissza fogunk adni! Többszörösen. Csak segítsenek befejezni a háborút – mert önöket is védjük attól a gonosztól, amely az országunkra tört!

Ajánlott videó