Belföld

Tordai: 2010 óta nincs egy életképes ellenzéki világlátás

A Párbeszéd a többi ellenzéki párttól külön indul el a 2024-es európai parlamenti választáson – mondta a Telexnek adott interjújában Tordai Bence. A párt országgyűlési képviselője kifejtette, hogy a Párbeszédnek már megvan a listavezetője, Jávor Benedek és a saját üzenete is.

Az EP-választás listás, teljesen arányos rendszer, tehát nincs ennél jobb alkalom arra sem, hogy felmérjük az erőnket, és kipróbáljuk, hogy mi, mennyire működik. De ezzel párhuzamosan lehet és kell is készülni az önkormányzati választásra is, ahol a választási rendszer jellegéből fakadóan össze vagyunk kényszerítve,

mondta a politikus.

Véleménye szerint a parlamenti választást „inkább a kormánypártok nyerték meg a propagandagépezetbe betöltött hazug, az ellenzéket háborúpártinak mondó stigmatizálással, mintsem az ellenzék vesztette el”, az viszont az ellenzék számlájára írandó, hogy

2010 óta nincs egy életképes ellenzéki világlátás, egy narratíva, egy jövőkép, egy valódi alternatíva, és azt is tegyük hozzá, hogy a 2010 előtti pedig egy masszív tévedésen alapult.

Tordai bevallotta, hogy „abszolút váratlanul” érte a közös ellenzéki pártokat a fideszes kampány hatékonysága, „még azzal együtt is, hogy az utolsó napokban, hetekben folyamatosan kaptunk erről visszajelzést terepről, és nemcsak vidéken – itt sem áll meg a szembeállítás a főváros és a vidék között –, hanem itt is, Budán vagy a belvárosban”. A politikus beismerte, nem hitte el, hogy a választók el fogják hinni azt, hogy az ellenzék tényleg magyar katonákat küldenek Ukrajnába, és nem számított arra, hogy ennek a kampányüzenetnek ilyen súlyos következményei lehetnek.

Az interjúra, amelyben az LMP-nek is jutott kritika, reagált az LMP-s Ungár Péter, aki Facebook-bejegyzésében azt írta:

kevés szánalmasabb és fölöslegesebb, az ellenzék teljes hasztalanságát igazoló dolgot tudok elképzelni, mint ha a negyedik kétharmadot hozó súlyos vereség után két héttel, a parlamenti küszöböt együtt jelenleg át nem lépő két zöldpárt egymással kezd el keménykedni.

Ungár szerint a választókat kevésbé érdekli és még kevésbé nyugtatja meg a választókat az a tény, hogy a Párbeszéd „egyszer elindul önállóan” egy választáson, helyette inkább érdemes több időt szánni az önvizsgálatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik