Belföld

Áder János összehívta a parlament alakuló ülését

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A köztársasági elnök nem okozott meglepetést.

Megjelent a köztársasági elnök határozata, amely szerint Áder János az Országgyűlés alakuló ülését május 2-a 11 órára hívta össze. Magyarország Alaptörvénye szerint a köztársasági elnöknek az Országgyűlés alakuló ülését az országgyűlési képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra kell összehívnia.

Korábban, előzetes konzultációk alapján, a május 2-ai dátumot tudta meg az ATV kormánypárti politikusoktól is, így a döntés nem meglepő.

Bár erről az államfő közleménye nem szól, a választás egyértelmű eredményére tekintettel Áder János vélhetően a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét, Orbán Viktort kéri fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

Az alakuló ülésen elég lenne a képviselők több mint felének a szavazata, de Orbán Viktornak kétharmados a támogatottsága, így május 2-án ötödször is miniszterelnöknek választják.

32 éve, szintén május 2-án tartották az új, demokratikusan választott, többpárti Országgyűlés alakuló ülését, amelyet akkor Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság ideiglenes köztársasági elnöke nyitott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik