Belföld

Önálló egészségügyi minisztériumot követel a szocialista EP-képviselő

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

A választásokon elbukott egyesült ellenzék egyik fő ígéretét kérné számon az új Orbán-kormányon Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. Ujhelyi a húsvét vasárnap reggelre időzített közleményében felidézi, hogy Orbán Viktor jelentős változásokat ígért a következő kormány szerkezetében és személyi összetételében, valamint megelőlegezi azt, hogy Orbán „akár jól is dönthet”.

A képviselő az alábbi főbb érveket hozza az önálló Egészségügyi Minisztérium felállításának szükségessége mellett:

  • covid-járványt,
  • globális egészségügyi fenyegetéseket,
  •  az átalakuló és szorosabb kooperációt kiépítő európai egészségügyi rendszereket,
  •  a magyarországi ellátórendszer szerinte eltagadhatatlan lemaradását,
  •  az egészségügyben dolgozók körülményeit,
  •  a szerinte „már-már nemzetbiztonsági kockázatot jelentő” várólistákat
  • és „a magyar emberek egybehangzó és lesújtó” véleményét.

Szerinte e körülmények miatt kellene felelős, önálló minisztériumot létrehozni, és annak vezetésére „alkalmas, felelős” minisztert kinevezni.

Újhelyi kifejti a levelében, hogy Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelenlegi tárcavezetőjét bár orvosprofesszorként tiszteli, az egészségügy irányításásra részben alkalmatlannak tartja. Szerinte Kásler kétharmados felhatalmazással a háta mögött sem volt képes megnyugtatóan rendezni az egészségügyben dolgozók munka- és életkörülményeit, „elvtelen kompromisszumokra kényszerítette a kizsigerelt szakembereket”, nem tett meg mindent annak érdekében, hogy az ágazat megkapja a neki járó figyelmet, és hogy a kormányzat érdemben növelje az állami finanszírozás mértékét.

Cserbenhagyta az adósságban fulladozó kórházakat, hidegen hagyta az üresen álló háziorvosi praxisok egyre növekvő száma, hagyta, hogy az ágazati reformot kiszervezzék alóla, és egy másik tárca végezze el ennek szakmai feladatát

– sorolta a miniszternek szerinte felróható mulasztásokat a szocialista EP-képviselő, majd azzal vádolta meg Káslert, hogy „asszisztált a kormányzati arrogancia és törvénytelenség tobzódásához”.

Újhelyi egyúttal nemzeti minimumnak nevezte az önálló egészségügyi tárca létrehozása vonatkozó igényét. Hozzátette azt is, hogy az önálló egészségügyi minisztérium élén „egy hatékony, kooperatív, tisztességes” szakembert tud elképzelni. A szocialista politikus általa felelősnek és alkalmasnak tartott jelöltet ugyan nem nevezett meg, de azt írta, Kásler Miklós ezeknek a kritériumoknak már csak részben felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik