Belföld

110 milliárdos segély jön az EU-tól a menekültek miatt, de a kormány döntheti el, hogy költi el

MTI/Nemes János
MTI/Nemes János

Magyarország hamarosan hozzájuthat ahhoz a 110 milliárd forint (300 millió euró) uniós támogatáshoz, amelyből fedezheti az Ukrajnából érkező menekültek fogadására, ellátására fordított kiadásait – írja a Népszava. A cikk szerint az erről szóló jogszabályt nemrég fogadták el az Európai Unió jogalkotó intézményei, az Európai Parlament és a tagállamok képviselőiből álló Európai Unió Tanácsa. Magyarország ezen kívül egyéb közösségi forrásokat is lehívhat humanitárius célokra és a menekültválság kezelésére, de a nagyjából 110 milliárdos összeg messze a legjelentősebb brüsszeli transzfer, amelyet a krízishelyzetben felhasználhatunk.

A támogatás abból a közösségi pénzalapból érkezik, amelyet még a koronavírus-járvány idején hoztak létre a leginkább sújtott tagállami régiók megsegítésére. A friss források a tagállamoknak már korábban megítélt kohéziós, azaz felzárkóztatási támogatásokat növelik, és ehhez igazodnak a felhasználásuk szabályai is: a pénzt a kormányok kapják, a költést pedig utólag ellenőrzi Brüsszel.

A Népszava szerint a pénzosztás sajátossága, hogy a támogatás szintje nem a nálunk letelepedett vagy letelepedni szándékozó ukránok számától függ, hanem a járvány alatt hazánknak megítélt pénzügyi segítség nagyságától, valamint a határ menti országként ránk háruló terhektől.

Arról viszont nincsenek pontos adatok, hogy mennyi ukrajnai menekült van most Magyarországon. Azt közlik, hogy naponta mennyien menekülnek hazánk felé, továbbá azt is, hogy közülük hányan kapnak ideiglenes tartózkodási engedést, de hogy összesen hány menekült van Magyarországon, nem tudni. Sokan ugyanis csak átutaznak, illetve vannak olyanok is, akik visszatérnek hazájukba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik