Belföld

Közlöny: Áder János kinevezte nagykövetnek Orbán Viktor unokatestvérét

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Kolumbiában lett nagykövet.

A Magyar Közlönyben most jelentek meg Áder János köztársasági elnök korábbi határozatai, amelyeket minden esetben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztései alapján hozott.

Az államfő Heincz Balázs Attilát rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki, megbízta a havannai nagykövetség vezetésével, Magyarország képviseletével a Dominikai Köztársaságban, a Dominikai Közösségben, Jamaicában és Saint Luciában. Bozsik Béla „rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter” lett.  Ezt a titulust azok kapják, akikre valamilyen speciális diplomáciai feladat vár.

Áder János érdemei elismerése mellett felmentette dr. Soós István Gyula rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet a kuvaitvárosi nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól. A posztra dr. Torda Esztert nevezte ki.

Endreffy Lórándot – érdemei elismerése mellett – felmentette a bogotái nagykövetség vezetése és Magyarország képviselete alól a Panamai Köztársaságban. Az ő helyére került nagykövetként Villegas-Vitézy Anna Zsófia.

Vitézy Zsófia a miniszterelnök unokatestvére, akinek a kinevezését az Országgyűlés külügyi bizottsága 2020 őszén jóváhagyta, kinevezéséről pedig az államfő már tavaly április 29-én döntött. A hvg.hu szerint az ilyen kései közzététel gyakori a diplomáciai kinevezéseknél. Annak az elnöki hivatal szerint az a magyarázata, hogy megvárják a fogadó ország beleegyezését, azt, hogy az új nagykövet átadja megbízólevelét az ottani államfőnek.

Ezt erősítheti az is, hogy az Index kiszúrta a nagykövetség Facebook-oldalán, hogy Vitézy Zsófia csak néhány hete, március 30-án érkezett meg Kolumbiába.

Vitézy Zsófia, hivatalos nevén Villegas-Vitézy Anna Zsófia a Magyar Nemzet (és az egykori Magyar Hírlap) újságírója volt. A 2010-es kormányváltás után az Emmi sajtófőnöke lett, később a Budapesti Fesztiválközpontot, 2013-tól a brüsszeli Magyar Intézetet vezette. Orbán Viktor miniszterelnök anyai nagynénjének a lánya, édesapja Vitézy László filmrendező, apai féltestvére Vitézy Dávid, a Budapesti Fejesztési Központ vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik