Belföld

Szalmonellás disznósajt miatt kell bíróság elé állnia egy csongrádi férfinak

Vádat emeltek egy férfival szemben, aki az otthonában a hatósági előírások megszegésével állított elő húskészítményeket és árulta azokat egy szegedi piacon, vevői közül huszonnyolcan megbetegedtek – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

A vádirat szerint a férfi az egyik megyebeli faluban lévő házában dolgozott fel sertéshúst, termékeit a környékbeli kistermelői piacokon árulta. A férfi 2019 májusában csaknem két héten keresztül adott el az egyik szegedi piacon disznósajtot, füstölt májast és abált vért, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő. A vádlott ellenőrizetlen forrásból beszerzett húst dolgozott fel, nem rendelkezett érvényes egészségügyi kiskönyvvel, a telephelyen a kézfertőtlenítés lehetősége sem volt adott és a húskészítményeket hűtés nélkül szállította, értékesítette.

A férfi által eladott termékekben szalmonella tenyészett ki, vevői közül huszonnyolcan megbetegedtek, négyen kórházba is kerültek. A piacon tartott ellenőrzése során a vádlott által árult termékekből vett mintákban ugyanazt a kórokozót mutatták ki, mint a betegeknél.

A vádlott megszegte a húsárura vonatkozó és a biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló jogszabályokat – ismertette a csoportvezető ügyész. Szanka Ferenc közölte, a férfit ártalmas közfogyasztási cikk forgalomba hozatalának bűncselekményével vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik