Belföld

Több mint 30 százalékkal nőnek a budapesti taxis viteldíjak

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Május 9-étől emelkednek a fővárosban a taxis tarfiák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő – döntött egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés.

Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy a

33 százalékos emelést

a legutóbbi díjmegállapítások óta bekövetkezett eddig is jelentős üzemanyagár-emelkedés, valamint a megnövekedett infláció és a minimálbér emelkedése együttesen indokolja. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte: a tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

Közben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt javasolta, hogy töröljék el a taxi hatóságilag megszabott tarifáit, bízzák azt a versenyre.

„A budapesti taxis tarifák rögzítettek, vagyis a piacon jelenleg nem érvényesülhetnek az árverseny előnyei. A taxipiac szereplői rendszeresen igénylik a rögzített hatósági árak növelését, a fogyasztói érdekek képviselete azonban rendre elmarad. Az egyre magasabb hatósági árak csökkentik a taxik kihasználtságát, amely a taxisok részéről a további díjnövelési igény irányába hat. Ebből a szabályozási csapdából úgy lehetne legjobban kilépni, ha az önkormányzat minimalizálná az árszabályozási beavatkozását, minél nagyobb teret hagyva a versenynek és az egyensúlyi piaci árak kialakulásának” – írta a GVH, amely legfeljebb a tarifamaximum megszabását látná indokoltnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik