Belföld

A néma fideszes az ellenzéki stílussal magyarázza, hogy miért nem szólalt fel 12 éven át

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Három ciklus után bruttó 4,5 millió forint végkielégítéssel fejezi be parlamenti pályafutását a Fidesz nógrádi képviselője, aki a több mint egy évtized alatt egyetlenegyszer sem szólalt fel. A Fidesz „némája” egy ízben tűnt úgy, hogy szót kér az országgyűlés egyik ülésén, de kiderült, hogy csak véletlenül nyomta meg a jelzőgombot.

Bíró Márk az elmúlt időszakban a hírekbe is alig vetette észre magát.

Bíró a Telexnek most nyilatkozott a némaságáról. Azt mondta, „saját elhatározásból” döntött úgy, hogy nem szólal meg.

Teljesen téves gondolat, hogy az számít munkának, hogy egy képviselő a parlamentben hányszor szólalt fel. A munkát az elfogadott törvényjavaslatokban kell mérni

– hangoztatta a távozó képviselő, jóllehet tizenkét éve alatt mindössze tizennégy javaslat mellé került oda neve. Ezek között is a legtöbb nem Bíró indítványa volt, neve pedig csak egy az előterjesztéseket jegyző Fidesz–KDNP-s képviselők között. Az utolsó négyéves ciklusában egyetlen javaslathoz adta a nevét, az pedig Novák Katalin államfőjelölti ajánlóíve volt idén februárban.

Bíró a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának is tagja volt, de az üléseken nem nagyon jelent meg, azokra inkább valaki mást küldött maga helyett. A parlament honlapja szerint a bizottság 2018-tól 65-ször ülésezett, ezek nagy részében Bíró úgy szerepel, hogy „helyettesítési megbízást adott” valaki másnak.

Politikai munkát végeztem, kint voltam a terepen. Az ott begyűjtött tapasztalataimat a régiómban dolgozó képviselőtársaim képviselték a parlamentben. Valószínűleg a Fidesz azért nyert most is, mert én is jól végeztem a munkámat

– mondta a telex megkeresésére Bíró, aki némaságát az ellenzék viselkedésével magyarázta.

Az a fajta kultúra, amit az ellenzék meghonosított a parlamentáris demokráciában, jelen pillanatban a világ legalját képviseli. Én így tiltakozom az ellenzék magatartása ellen. Ha felszólaltam volna, csak hasonló stílusban tudtam volna, mint az ellenzék, úgy pedig nem akartam.

Bíró 1974-ben született, majd Salgótarjánban szerzett műszakicikk-eladói végzettséget. Családja kereskedelmi vállalkozásában dolgozott, de autószerelő is volt, angolul társalgási szinten tud. Állítása szerint a Fidesz 2002-es veresége ösztönözte arra, hogy belépjen a politikába és a pártba. 2006-ban került be a Nógrád megyei közgyűlésbe, majd a Fidesz észak-magyarországi régiójának pártigazgatója lett. Most állítása szerint visszavonul a politikától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik