Belföld

Szankciót vet ki a Magyarországon bujkáló Nikola Gruevszkire az Egyesült Államok

MTI / EPA / Georgi Licovszk
MTI / EPA / Georgi Licovszk

Az amerikai kormány pénzügyminisztériumának közleménye szerint szankció alá helyezik Nikola Gruevszki volt Észak-Macedón miniszterelnököt – írja a Szabad Európa.

A közlemény arra hivatkozik, hogy a korábban a büntetőjogi felelősségre vonás elől Magyarországra menekülő Gruevszkit számos korrupciós ügyben elítélték, és továbbra is gyanúsítottja több folyamatban lévő ügynek. A volt észak-macedóniai miniszterelnököt többek között hivatali visszaéléssel, pénzmosással vádolják, a terhére felrótt bűncselekményeket hivatali ideje alatt, 2006 és 2016 között követte el.

Gruevszkit – mint írják – egy olyan elnöki rendelet alapján helyezték szankciók alá, amellyel azokat a személyeket büntetik, akik tevékenységükkel hozzájárultak a Nyugat-Balkán békéjének, stabilitásának aláásásához.

A szankciók alá vont személyek nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, és az országban lévő vagyonukat befagyasztják.

A volt macedón miniszterelnököt egy kormányzati Mercedes beszerzésével kapcsolatos korrupció miatt ítélték el két évre, de annak végrehajtása elől 2018-ban elmenekült Észak-Macedóniából, és végül Magyarországon kapott menedékjogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik