Belföld

Szijjártó: Nem szegjük meg az Oroszország elleni szankciókat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: Magyarország energiaellátása biztonságban van, és ez így lesz a jövőben is

– szögezte le Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külügyminiszer. A kormánypárti politikus az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a nyilatkozatára reagált, aki úgy fogalmazott a CNN-nek, hogy Magyarország megszegi az uniós szankciókat, amennyiben beváltja azt az ígéretét, hogy rubelben fizet az orosz energiáért.

Az MVM leányvállalata, a CEEnergy és a Gazprom leányvállalata, a Gazpromexport közötti szerződéses viszony, valamint az elmúlt napok technikai tárgyalásai alapján lehetséges a brüsszeli szankciók megsértése nélkül, a szállító által előírt módon fizetni a leszállított földgázért

– folytatta Szijjártó, majd hozzátette, a kormány érdeke az, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságát garantálják.

A Portfolio értelmezése szerint Szijjártó szavai azt jelenthetik, hogy Magyarország továbbra is euróban teljesíti a kifizetést, nem rubelben. „A kifizetés egy technikai számlán, Oroszországban rubelre kerül átváltásra. Másképp ugyanis elméletileg nem történhet meg, hogy a szankciók keretein belül fizessen Magyarország az orosz gázért. Vélhetően a többi ország is egy ilyen tranzakció keretében fizetheti ki a gázszámlát” – írja a gazdasági portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik