Belföld

A Gellért-hegy oldalában épül a NER tehetséggondozó központja

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Brutális méretű fideszes tehetséggondozó központ épül a Gellért-hegy oldalában, miután zöldutat adott a kormány a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új központi épületének. Kosztyu Anikó a fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője április 1-én megadta az engedélyt az új épületegyüttes és a szükséges támfalak építésére, valamint a tereprendezésre  – írja a Népszava.

A kormány kiemelt beruházássá minősítette a beruházást, az erről szóló kormányrendelet szabad kezet adott a kivitelezőnek.

Az MCC 2021 elején írta ki a tervpályázatot, melyet a Napur Architect építésziroda nyert meg. Ők készítették az új Néprajzi Múzeumot, a Duna Arénát és az Atlétikai Stadiont is.  

A Napur végül 2,36 milliárdos büdzséért vállalta a kollégiumot, az oktatási és rendezvényközpontot, valamint irodákat magában foglaló új főépület teljes körű engedélyes és kiviteli terveinek elkészítését, illetve az összes szükséges engedély beszerzését. A szerződést tavaly októberben írták alá.

Az építésziroda honlapján láthatók az épület látványtervei és olvasható a koncepció is:

az épület küldetése a Hunyadiak fél évezrede uralkodó szellemi erejének megtestesítése.A bontási és építkezési munkálatok befejezéséig az MCC a négycsillagos Danubius Hotel Flamenco épületét bérli hallgatói kollégiumként, közösségi térként és rendezvényhelyszínként.

Kapcsolódó
Túlméretezett óriás kerülhet a Gellérthegy oldalába
Kihirdették a kormány által hirtelen gazdaggá tett Mathias Corvinus Collegium új, Somlói úti épületére kiírt tervpályázat eredményeit.

Az MCC-t működtető Tihanyi Alapítvány 2020-ban vált közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá, ezzel egy időben az országgyűlés mintegy 500 milliárd forint értékű vagyonhoz juttatta. Ez akkora nagyságrendű támogatás, mint amennyit a magyar állam egy évben a teljes felsőoktatásra költ. Az alapítvány MOL és Richter részvények mellett két Gellért-hegyi, Somlói úti ingatlanhoz, valamint Pécsen, Révfülöpön, Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen is jelentős értékű ingatlanvagyonhoz jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik