Belföld koronavírus

Koronavírus: Müller Cecília új eljárásrendet adott ki

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
Mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik.

Müller Cecília a koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló új eljárásrendet adott ki. Azt Kásler Miklós miniszter kezdeményezésre tették közzé a Hivatalos Értesítőben. Az új szabályok szerint is kötelező a gyanús és a hatóság által igazolt fertőzöttek elkülönítése.

A COVID–19 fertőzött a kórházból 7 nap elkülönítés után hazabocsátható, ha klinikai állapota további fekvőbeteg-ellátást nem igényel. Ha gyorstesztje eredménye negatív, a beteg gyógyultnak minősíthető már a klinikai tünetek megjelenését követő 5. napon. Szociális otthonba a kórházi ellátást már nem igénylő gondozott a tünetek megjelenését követő 7. nap után – gyorsteszt nélkül – visszahelyezhető.

Az otthonában elkülönített beteg, ha tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után 7 nap eltelt, gyógyultnak számít. A fertőzött izolációja akkor is feloldható, ha a tünetek kezdetétől számított 5. napon gyorstesztje eredménye negatív lesz. Szoros kontaktjait az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számított 7 napra kell járványügyi megfigyelés alá helyezni, de az feloldható, ha az 5. napon antigén tesztjük negatív eredményt mutat.

A fertőzést köznevelési, szakképzési intézménynél a háziorvos/kezelőorvos/ellátó orvos jelenti. Amennyiben óvodában azonosítják a fertőzést, értesíteni kell az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amelynek kezdeményezésére rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal rendelhet el, határozott időre. Mentesül járványügyi megfigyelés alól, akinek van védettségi igazolványa. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező óvodások és tanulók számára a járványügyi megfigyelés időtartama az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számított 5 nap.

A fertőzöttel alkalomszerű kapcsolatba kerültek esetében nincs szükség a hatóság által elrendelt járványügyi megfigyelésre, de a kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy 7 napig ellenőrizzék a COVID–19 fertőzésre jellemző tüneteket önmagukon. Általános szabályként mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.)
rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eljárásrendet jóváhagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik