Belföld

Tölgyessy Péter: A Fidesz érti ezt az országot, és egyre inkább a munkások pártja kezd lenni

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Partizánnak adott interjút hétfő este Tölgyessy Péter politikatudós, elemző. A téma természetesen a választási eredmény elemzése volt, és a Fidesz elsöprő győzelme.

Az eredmények alapján azt mondta Tölgyessy Péter, hogy ma már a Fidesz nemcsak a falusi és kisvárosi, hanem a nagyvárosi alsóbb rétegeket is elkezdte meghódítani, ugyanúgy, ahogy az az USA-ban is történik.

A Fidesz egyre inkább a munkásosztály pártja kezd lenni

– utalt arra, hogy a pesti oldalakon megerősödött a Fidesz, és szerinte a két budapesti mandátumot azokban a kerületekben szerezte a kormánypárt, amelyek a leginkább mezővárosi jellegűek.

Tölgyessy azt mondta: kijelenthető, hogy a nemzeti önzés lett a magyar gondolkodás egyik alapja. “Egy dolog a biztos: te magad, a szakmád, a családod és esetleg még a lakóhelyed. Minden más az veszélyes.”

Az ukrajnai háborúban is megmutatkozott, hogy Orbán Viktor erre a nemzeti önzésre alapozta a külpolitikáját, amely úgy szólt, ki kell maradni a konfliktusból, és nem a szolidaritás a fontos, hanem a benzin és a gáz.

Az ellenzék azonban át sem gondolta a stratégiát, csak a nyugatos mintakövetés alapján nyilatkozott.

Kapcsolódó
Tölgyessy Péter: Alapvetésének újratervezése nélkül Orbán Viktor fenyegetően egyedül maradhat
Az Orbán-rendszert világméretű társadalmi mozgás alapozta meg, végső sorsáról is ez határoz majd – nyilatkozta a 24.hu-nak Tölgyessy Péter. Kétrészes interjúnk második része.

Tölgyessy szerint az ellenzéknek egyszerűen nem volt húzása. „Ha lett volna az ellenzéknek vonzereje, és azt gondolták volna sokan, hogy fantasztikus ez az ellenzék”, akkor kevés jobbikos szavazó morzsolódott volna le, de nem volt ilyen dinamika – mondta.

(Via Telex)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik