Belföld

1300 milliárdba kerülhet idén a rezsicsökkentés, tavaly „csak” 300 milliárd volt

Orbán Viktor a szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szeretné a rezsicsökkentést a jelenlegi formában fenntartani, és erre lát is esélyt – az RTL Klub Híradójában pedig megbecsülték, hogy mindez mennyibe kerülhet idén az államnak.

Arról is beszélt a kormányfő, hogy beavatkozásokat kezdeményez az unióban az alacsonyabb energiaárak elérése érdekében: olcsóbb fosszilis energiát szeretne, az ETS-rendszer felfüggesztését kezdeményezi, a gáz- és az áramár szétválasztását kéri, és azt is kéri ne kelljen biológiai összetevőt keverni az üzemanyagokba átmenetileg.

A GKI számításai szerint ugyanakkor – tudósít az RTL – ugyanakkor nem hozna sokat a konyhára az uniós szabályok felfüggesztése, amelyekhez a rezsicsökkentés fenntartását kötötte a miniszterelnök. „Összességében nem gondoljuk, hogy jelentősen csökkenne a villamosenergia ára ezek miatt az intézkedések miatt” – mondta Molnár László, a GKI elemzője.  Hozzátette: ezekre az intézkedésre nem sok esély van.

Azt mondják, a rezsicsökkentés fenntartásának költsége idén elérheti az 1300 milliárd forintot, vagyis családonként 320 ezer forintjába is kerülhet az államnak, azaz az adófizetőknek.

Tavaly a rezsicsökkentés az államnak 300 milliárdba került.

A kormány nem reagált az RTL Klub megkeresésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik