Belföld

Tragédia a Kossuth-barlangban: „Ehhez a hivatáshoz kétségkívül szükség van némi megszállottságra. Ez Mártonban megvolt”

Kollégája és közeli barátja talált rá kedd éjszaka a Kossuth-barlangban vasárnap eltűnt kutatóbúvár holttestére, írja a Bors.

Kapcsolódó
Elhunyt kutatóbúvárját gyászolja a Katasztrófavédelem: „A mi hősünk! Küzdött. Nem adta fel"
Mede Márton az egyik legtapasztaltabb barlangi búvár volt hazánkban. 2014-ben bronzérmet szerzett a Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokságon.

Mede Mártont azt követően kezdték el keresni, hogy egy víz alatti szakaszban nem tért vissza a biztosítását végző társához. Rövid időn belül mintegy 50 búvár jelent meg a bejáratnál, hogy kellő konzultációt követően, természetesen váltásban a mélybe merészkedjenek.

A férfi társai abban reménykedtek, hogy eltűnt bajtársuknak sikerült egy víz alatti és légteres szakaszhoz érnie, a légzőpalack ugyanis csak korlátozott időre biztosította számára az oxigént. Pontosan nem lehetett kiszámítani, mennyire, ez a vízmélységen múlik, hiszen 10 méteren már például normál állapotban is dupla annyi levegőre van szükség, mint szárazföldön. A szükségletet ezen kívül jócskán megnöveli, ha a búvár komoly fizikai munkát végez, vagy pánikot kap, és ezáltal felgyorsul a légzése.

A lap tudósítása szerint Mede Márton holttestét végül egy barátja találta meg.

Nagy Gábor barlangi oktató, aki a keresésben nem vett részt, de jól ismeri a Kossuth-barlangot, a lap megkeresésére arról beszélt, az adott terület az egyik legveszélyesebb Magyarországon, de Mede Márton az egyik legnagyobb tapasztalattal bíró búvárként pontosan tudta, hogy milyen helyzetben hogyan kell eljárnia.

Mostanra bebizonyosodott, hogy a tragédiát agyagomlás okozta, amit akár a búvár által kilégzett levegő által vert buborékok is okozhattak. Mint mondta, a szóban forgó területen igen szűkek a járatok, egy 90 kilónál testesebb búvárnak nem is ajánlott lemennie, mert könnyen beszorulhat. Az úszás mellett kizárólag kúszva és mászva lehet ott közlekedni a víz alatt

Ehhez a hivatáshoz kétségkívül szükség van némi megszállottságra. Ez Mártonban megvolt. Feltehetik a kérdést, hogy vajon mi értelme van újabb és újabb földalatti járatokat felfedezni és feltárni, de erre hasonló a válaszunk, mint amit a hegymászók szoktak felelni, ha valaki azt firtatja, hogy miért óhajtják meghódítani a hegycsúcsot. Mert ott van, illetve jó érzés kideríteni, hogy ott van

– fogalmazott.

A Kossuth-barlangban mintegy két évtizeddel ezelőtt is történt egy halálos baleset, akkor egy férfi engedély nélkül ment le a föld alatti üregbe, mert azt gondolta, az amatőr ismeretei elegendők az általa tervezett túra biztonságos teljesítéséhez. Tévedett, a barlangi mentők csak a holttestét tudták a felszínre hozni.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik