Belföld

Szijjártó Péter: Minden határon túlmentek az ukránok

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Három nappal ezelőtt Magyarországon és Szerbiában is kivételes körülmények közepette dönthettek a szerb illetve a magyar polgárok saját hazájuk jövőjéről. Kivételes körülmények között, mert a szomszédban háború van, és nehéz elképzelni annál fontosabb döntést, ami háború és béke között születik, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nikola Selaković szerb kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón szerdán reggel Szegeden.

Mint fogalmazott, történelmi jelentőségű eredmények születtek, itthon a kormányzó pártok rekordszámú szavazatot kaptak. Mihálffy Béla fideszes képviselőként tudott Szegeden nyerni.

Fideszes képviselőként és Szegeden nyerte meg, ez egy mondatban szerepel. Egy hete még mindenki azt mondta, hogy nem lesz esélye Szegeden és a nagyvárosokban sem a Fidesznek. Ehhez képest ha ránézünk a választási térképre, akkor gyakorlatilag csak a Balaton kék

– mondta.

Azzal folytatta, vasárnap rekordtámogatás mellett nyert a szomszédban Aleksandar Vucic is. Büszkék arra, hogy a jelölő szervezetek között először ott volt a VMSZ is, tehát a magyarok jelöltje nyerte az elnökválasztást Szerbiában.

A két ország között szerinte egy sikertörténet fejezetei íródnak, melyek akkor válnak majd egy komplett könyvvé, annak első kiadásává, ha Szerbia EU-s csatlakozása befejezett lett.

Szerbiát tegnap fel kellett volna venni, de még a pótvizsgán átmehet az Európai Unió, ha holnap felveszi az országot

– jelentette ki.

Szijjártót újságírói kérdésre válaszolva kicsit bővebben is kifejtette, miért volt szükség a budapesti ukrán nagykövet bekéretésére. Mint fogalmazott, Budapest világos álláspontot képvisel a háború kapcsán. Elítélték az agressziót, kiállnak az ukránok szuverenitása mellett, minden idők legnagyobb humanitárius akcióját hajtják végre, és több százezer menekültet engednek be.

Ha ez az ukrán kommunikáció azt jelenti, hogy nagyon köszönik, akkor szívesen, de nem ezt jelenti, mert mást mondanak

– fogalmazott.

Kifejtette, az ukránok vezető tisztviselők, beleértve az elnöküket is, a vasárnapi választásokat követően úgy nyilatkoztak, hogy az elfogadhatatlan.

Megértjük, hogy háborúban állnak, szörnyű a szenvedést amit át kell élniük, de ez sem lehet ok arra, hogy totalitárius rendszer kialakításáról beszéljenek. Álljon már meg a menet. A magyar emberek egy demokratikus választáson döntöttek, ahogy döntöttek. Ezt az egész világnak, Ukrajnának is tiszteletben kell tartania. Békéről és biztonságról hoztak döntést a magyarok. Minden határon túlmentek az ukránok a nyilatkozataikkal

– mondta.

Szijjártó megjegyezte, ez semmit nem változtat azon, hogy hazánk az elkövetkező időszakban is minden menekülőt beenged, ellát, és természetesen amilyen humanitárius segítséget csak kérnek, azt megadják Ukrajnának.

Kérdésre válaszolva azt is elárulta, Magyarországnak május végén lesz először fizetési kötelezettsége Oroszország irányába a földgázért. Hogy ezt rubelben fizetjük-e ki, konkrétan nem válaszolt rá, de úgy fogalmazott, a technikai megoldás rendelkezésre álla fizetésre, annak részleteinek kidolgozása jelenleg is zajlik.

Magyarország energiaellátása biztonságban van és biztonságban is marad

– mondta.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik