Belföld

Karácsony Gergely: Érdemes felkészülni arra, hogy 2024-ben már nem lesz főpolgármester-választás

„Szerintem érdemes arra is felkészülni, hogy 2024-ben nem lesznek önkormányzati választások olyan formában, ahogy megszoktuk” – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte régi terv a közvetlen főpolgármester-választás megszüntetése, és a Fidesz-KDNP eddig minden ciklusban tett egy lépést afelé, hogy a tanácsrendszer szintjére züllessze le az önkormányzatiságot.

Karácsony az interjúban megerősíti, hogy nem indul újra a Párbeszéd társelnöki posztjáért, hanem maga helyett Tordai Bencét javasolja.

Arra a kérdésre, hogy valaha lesz-e még belőle miniszterelnök-jelölt, úgy válaszolt, hogy fogalma sincs.

Érdemben nem befolyásolta volna az eredményt, ha valaki más vezeti a hat párt alkotta tömböt. Márki-Zay Péter jelölésében volt kockázat, de igazságtalan és méltánytalan lenne csak rajta elverni a port. Dobrev Klárával – akit rendkívül tehetséges, értékes politikusnak tartok – sem lehetett volna megúszni a kormányoldal minden propagandát bevető lejárató hadjáratát,

válaszolta arra a kérdésre, hogy az eredmény fényében jó döntésnek tartja, hogy az előválasztás során visszalépett Márki-Zay javára.

Karácsony arról is beszélt, hogy a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy „minden úgy lesz, ahogy eddig volt: maradnak az önkormányzatot sújtó elvonások, és mi szép lassan elvérzünk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik