Belföld

Budapesti orosz nagykövet: Oroszországnak nincs rá oka, hogy ne bízzon a magyar kormányban

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Jevgenyij Sztanyiszlavov terjedelmes interjút adott a Ria Novoszty orosz hírügynökségnek, amelyben a Magyar Hang szemléje szerint a budapesti orosz nagykövet azt mondta, a Kremlnek nincs oka nem bízni az Orbán-kormányban.

Sztanyiszlavov szerint bár kissé neheztelnek a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók miatt, úgy véli, hogy az Orbán-kormányt Brüsszel csak „belekényszerítette” az Oroszország elleni szankciókba.

A nagykövet emlékeztetett, hogy Magyarország gyakorlatilag megbénulna az orosz források azonnali elzárásával: a földgázszükséglet 85 százalékát, a kőolaj 55 százalékát az orosz export biztosítja. Paks pedig az ország energiaszükségleteinek 52 százalékát termeli ki, ami nélkül lehetetlen lenne a magyar gazdaság stabilitását biztosítani, és a magyar háztartások igényeit fedezni – fűzte hozzá Sztanyiszlavov. Szerinte így nincs is tér és lehetőség arra, hogy a magyar kormány az országgyűlési választások után keményebb szankciókhoz folyamodjon.

A nagykövet kitért az orosz-magyar energetikai együttműködés „zászlóshajójának” nevezett Paks 2-projektre, amelyhez szerinte az orosz állam nagyon kedvezményes hitelt nyújt – és amely az építkezéssel munkalehetőséget teremt a magyar kkv-knak is. Hozzátette, nem fogja elhallgatni, hogy a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók „nem segítik elő a Paks 2-projektnek kedvező körülmények megteremtését”, és némi kiigazításra lesz szükség az új helyzet ismeretében. Ám  lesz megoldás, hiszen ez az orosz és a magyar félnek is közös érdeke.

Ezek mellett tényként kezelte a kormány azon állítását, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bele akart avatkozni a magyar országgyűlési választás menetébe, és elismételte a kormányzati propaganda állításait, miszerint Márki-Zay Péter fegyvert és katonát küldött volna Ukrajnába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik