Belföld

A Fidesz-barát cseh misszió szerint rendben volt a magyar választás

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Bár emberek plakátokra rajzoltak és a Facebook is letiltott oldalakat. De legalább ugyanannyi médiumot találtak minden politikai oldalon.

A cseh Alipro választási megfigyelő misszió tagjai szerint a magyar politikai, választási, jogi és médiakörnyezet lehetővé teszi valamennyi politikai párt és mozgalom tisztességes és szabad versenyét. Így a magyarok megfelelően gyakorolhatták szavazati jogukat és választhatták meg képviselőiket az Országgyűlésbe. A szervezet keddi közleményében azt írták, megfigyelőik megállapították, hogy a magyar választási és népszavazási folyamat is egyaránt szilárd, és

gyakorlatilag nem hagy teret választási csalásnak.

Tapasztalataik szerint sok választási plakátot rágalmazó feliratokkal vagy gúnyoló matricákkal csúfítottak el. Ez a vandalizmus főként a nagyvárosokban történt, és elsősorban a Fidesz-KDNP, valamint a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeit érintette.

Mi ez az Alipro?

A Political Capital elemzőintézet március 31-én írt kimerítő cikket azokról a külföldi szervezetekről, amik a Fideszhez vagy irányvonalához kötődnak. A lengyel ultrakonzervatív Ordo Iuris és a magyar, kormányközeli Alapjogokért Központ együtt hozta létre 2021-ben a Szövetség a Közjóért nevű szervezetet (aminek alelnöke az Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós). Ennek tagja az Alliance Pro Rudino, röviden Alipro Csehországból, amiről így ír a Political Capital: „A szervezet az Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris több gender- és LMBTQ-ellenes kezdeményezéséhez is csatlakozott már. Elnöke, Jan Gregor már járt Budapesten a Szövetség alapításakor”.

A magyarországi médiapiacot meglehetősen kiegyensúlyozottnak, bár polarizáltnak jellemezték, hozzátéve, hogy egyes médiumok nyíltan kiállnak az egyik vagy másik párt mellett. Mind az ellenzéki, mind a kormánypárti erők szabadon hozzáférhetnek a médiához, és a sajtó piaci részesedése nagyjából egyenlően oszlik meg a politikai vonalak mentén, állapították meg.

Kifogásolták azt, hogy mivel a közösségi média egyre inkább a kampányolás és a hírekhez való hozzáférés fontos színterévé válik, egyes sajtótermékeket minden látható ok nélkül „árnyéktiltással” sújtanak, azaz a Facebook mesterségesen szűkíti az elérésüket, így korlátozva a hírfogyasztók hozzáférését.

A választások napján a misszió tagjai körülbelül 15 szavazóhelyiséget látogattak meg Magyarország különböző területein. Megállapították, hogy a szavazóhelyiségekben minden törvényes eljárást szigorúan betartottak, és a megfigyelők nem találkoztak olyan szabálysértéssel vagy eseménnyel, amely a szabályos választási eljárás megsértését jelentette volna.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik