Belföld

A Fidesz a keleti és a nyugati határszélen, a Mi Hazánk Nógrádban érte el a legjobb eredményt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Térképre tettük az egyéni választókerületi eredményeket pártok szerint.

Fidesz: vidéken 36 és 72 százalék között

A Fidesz vidéken 36,75 és 71,86 százalék közötti eredményeket ért el a vasárnapi parlamenti választáson. Az előbbit Csongrád-Csanád 1. számú választókerületében, Szegeden, az utóbbit pedig Győr-Moson-Sopron 3. számú választókerületében, Csornán, ahol a fideszes Gyopáros Alpár több mint 34 ezer szavazatot gyűjtött be, miközben az összellenzéki jelölt, Kovácsné Varga Ildikó alig tízezret.

A 88 vidéki körzetből 68-ban ötven százalék felett teljesítettek a fideszes jelöltek,

a legmagasabb arányban (a szavazok közel vagy több mint kétharmada) az említett Győr-Moson-Sopron megyei körzet mellett több Szabolcs megyei választókerületben, illetve Vas 3. számú választókerületében húzták az ikszet a fideszes jelölt neve mellé.

Kevésbé van minek örülnie a Fidesznek Budapesten: a 18 egyéni választókerületből csupán kettőben tudtak győzni, és ott is 45 százalék körüli eredményt ért el Szatmáry Kristóf (XVI. kerület), illetve Dunai Mónika (XVII. kerület). 98,63 százalékos feldolgozottságnál 38 szavazattal vezet Szatmáry, tehát ennek a mandátumnak a sorsa sem dőlt még el. A Fidesz a leggyengébben a hagyományosan baloldali XIII. kerületben szerepelt (bő 30 százalékot kapott).

A torzítást elkerülendő a vidéki térképet minden párt esetében úgy színeztünk, hogy nagyjából nyolc kategóriába sorolódjanak a választási eredmények – a fővárosi választókerületeket utána ugyanezen értékek mentén árnyaltuk, így a lapozás közben reális képet kapunk arról, hogy miként teljesített egy párt a 106 egyéni választókerületben.

Made with Flourish

Ellenzék: vidéken 20 és 50 százalék között

Vidéken az egyesült ellenzék támogatottsága elég nagy szórást mutat. A leggyengébben a csornai körzetben szerepeltek, ahol a szavazatoknak mindössze ötödét kapták. A választók kevesebb mint negyede támogatta őket ezen kívül két szabolcsi, egy hajdú-bihari, egy nógrádi, további egy Fejér, illetve egy Bács-kiskun megyei választókerületben.

Ezzel szemben a választáson megjelentek közel fele (49 százalék) voksolt a szegedi 1-es választókerületben az ellenzék jelöltjére, ezzel az MSZP-s Szabó Sándor be is ülhet a parlamentbe. Rajta kívül egy vidéki választókerületből szerezhet még mandátumot az ellenzék, igaz, Baranya 1. számú választókerületében egyelőre nem teljesen lefutott meccsről van szó: cikkünk írásakor (98,88 százalékos feldolgozottságnál) Mellár Tamás mindössze fél százalékponttal vezet a fideszes Kővári Jánossal szemben.

Budapesten ennél sokkal jobban szerepelt az ellenzék (az ábránk jobb felső sarkában található nyíllal nézheti meg a fővárosi adatokat). A legrosszabb eredményük (43,58 százalék) alig marad el a legjobb vidéki eredményeiktől, ráadásul volt olyan választókerület (a XIII. kerületi központú Budapest 7.) is, ahol az összellenzéki jelöltre (Hiszékeny Dezső) a megjelentek több mint 60 százaléka szavazott.

Made with Flourish

Van, ahol 10 százalék felett végzett a Mi Hazánk

Országosan bő hat százalékot ért el a Mi Hazánk, ezzel pedig képviselőket küldhet a parlamentbe. A párt vidéken jobban teljesített, mint a fővárosban: legrosszabb vidéki eredményük (3,7 százalék, Pest 2. számú választókörzet) Budapesten már közepesnek számítana tőlük. A párt népszerű Csongrád-Csanád 2., illetve 3. számú választókerületeiben (előbbiben indult Toroczkai László miniszterelnök-jelölt, ásotthalomi polgármester), illetve Bács-Kiskun megye 5. számú választókerületében (itt Szabadi Istvánt indította a párt, aki szintén listáról szerzett mandátumot) – mindhárom választókerületben közel tíz százalékot ért el a párt.

A legjobban viszont a Balassagyarmat központú, Nógrád megye 2. számú választókerületében teljesítettek, ahol a megjelentek 11.95 százaléka szavazott Dócs Dávidra.

Budapesten két választókerületben (a XVII. kerületben és Csepelen) kapott a jelöltjük jóval az átlag feletti szavazatot – az egyikben végül a Fidesz, a másikban pedig az összellenzéki jelölt győzött.

Made with Flourish

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik