Belföld

Kiütéssel nyert a Fidesz, padlót fogott az ellenzéki összefogás

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz, a Mi Hazánk Mozgalom magabiztosan megugrotta az öt százalékos parlamentbe jutási küszöböt, az ellenzéki összefogás pedig padlót fogott – így foglalható össze a vasárnapi választás, amelynek hivatalos eredményére még várni kell, de a lényegi kérdések eldőltek.

A Fidesz-KDNP 53,4 százalékos listás eredményt ért el, amely minden idők legnagyobb győzelme (az eddigi csúcs 2010-ben volt, akkor 52,73 százalékos listás eredményt értek el), és azt jelenti, hogy 135 képviselő lesz – kettővel több, mint ami a kétharmados többséghez kell –, a tábor pedig már 2,658 milliósra duzzadt. Az ellenzéki összefogás 1 millió 750 ezer voksot kapott, listás eredménye 35,2 százalék. A Demokratikus Koalíciónak 16 fős, a Momentumnak 11, a Jobbiknak és az MSZP-nek 9, a Párbeszédnek 7 fős frakciója lesz, az LMP-nek 4 képviselője lesz. Mellettük a Mi Hazánknak is 7 képviselője az Országgyűlésben.

Márki-Zay Péterre súlyos csapást mért Lázár János – akinek ezzel nem kell visszavonulnia négy évre a politikától –, 99 százalékos feldolgozottságnál majdnem 7000 szavazatot verve kihívójára. A Miniszterelnökséget korábban vezető politikus több mint 28 ezer szavazatot kapott, ezzel a voksok több mint 52 százalékát zsebelte be, míg az ellenzék miniszterelnök-jelöltje 39 százalék fölött kapott.

Farkas Norbert / 24.hu

Csongrád-Csanád Megye azon kevés megyék egyike, ahol az ellenzék egyéni mandátumot tudott nyerni, ez Szegeden Szabó Sándornak sikerült. Emellett Baranyában, Pécsett Mellár Tamásnak. A Fejér megyei négyes választókörzetben (Dunaújváros) szoros az állás, de 91 százalékos feldolgozottságnál már körülbelül 600 szavazat előnye volt a fideszes Mészáros Lajosnak az eddigi képviselővel, a jobbikos Kálló Gergellyel szemben. Az ország többi része viszont ismét narancsba borult.

Vidéken újfent tarolt a Fidesz

A legnagyobb arányú győzelmet Gyopáros Alpár szállította a Fidesznek a csornai körzetből, eredménye közelít a 72 százalékhoz. Az ellenzéki összefogás jelöltje itt húsz százalék körüli eredményt ért el. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Vásárosnaményban közel 70 százalékos eredménnyel Tilki Attila nyert nagyot. Kisvárdán, Mátészalkán és Nyírbátorban 66 százalék körüli eredményeket hoztak a kormánypárt jelöltjei. Vas megyében Körmenden V. Németh Zsolt 67 százalék feletti, Sárváron Ágh Péter 65 százalék feletti eredménnyel nyert. Jász-Nagykun-Szolnok megyében Karcagon F. Kovács Sándor 65 százalék, Pócs János Jászberényben 60 százalék, Fejérben Varga Gábor Sárbogárdon 65 százalék felett ért el. Hajdú-Biharban Debrecenből jöttek nagy különbséggel fideszes nyerők. Tasó László 64 százalék felett kapott, Vitányi István 62,5 körül. Somogy megyében két körzetben is hatvan százalék feletti eredménnyel nyertek a Fidesz jelöltjei. Tolna megyében Pakson Süli János, Dombóváron Potápi Árpád János kapott 63 százaléknál többet. Witzmann Mihály Siófokon, Barcson pedig Szászfalvi László. Baranya Megyében Szigetváron Nagy Csaba 61 százalék feletti eredménnyel nyert, Mohácson pedig Hargitai János tette meg ugyanezt. Keszthelyen Nagy Bálint, Balassagyarmaton Balla Mihály kapott 61 százaléknál több szavazatot, Pápán Kovács Zoltán 63 százaléknál kapott többet.

Így a korábban kétesélyesnek tartott körzetek nagy részében is tarolt a Fidesz. Szombathelyen a kormánypárt jelöltje Hende Csaba volt honvédelmi miniszter magabiztosan nyert Czeglédy Csaba ellen (hozzávetőlegesen 50:40 az arány). A borsodi hatos körzetben (ennek központja Tiszaújváros) Koncz Zsófia úgy tűnik rekordgyőzelmet arat (90 százalékos feldolgozottságnál 60 százalék feletti a rá voksolók aránya).

Simonka György büntetőügye nem zavarta meg Békés négyes számú körzetének lakóit. Erdős Norbert agrárállamtitkár várhatóan ötven százalék feletti eredménnyel győz. A tapolcai körzetben (Veszprém 3) Navracsics Tibor pedig ötven százalék feletti eredménnyel nyer Rig Lajos ellen, aki 44 százalék körül várható.

Előzetesen az ellenzék Szél Bernadett győzelmében is bízhatott, a Budakeszi központú Pest 2-es körzet választói azonban azonban másképp döntöttek, Menczer Tamás közelítve a 47 százalékos szavazati arányhoz juthat mandátumhoz, több mint ezer szavazatot verve vetélytársárára.

Az ellenzéki összefogás úgy szenvedett katasztrofális vereséget, hogy a fővárosban Budán várhatóan minden körzetet, Pesten pedig kettő híján – Dunai Mónika (XVII. kerület) és Szatmáry Kristóf (XVI. kerület) révén szerezhet mandátumot a kormánypárt – mind a 18 körzetet nyerik.

Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan

– értékelte Orbán Viktor pártja sikerét. Kifejtette: nyertek 2010-ben a régi kétfordulós rendszerben, nyertek 2014-ben, amikor önállóan hívták ki őket, 2018-ban, amikor részleges összefogás volt és 2022-ben a teljes összefogás ellen is.

Marjai János / 24.hu

– Soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény, ezen nincs mit szépíteni – mondta az Egységben Magyarországért városligeti eredményváróján elmondott beszédében Márki-Zay Péter. Nem valószínű, hogy április 3. után is ő lesz az ellenzék vezető politikusa, és erre tegnap este már Gyurcsány Ferenc is célzott.

– A Fidesz alternatívája a baloldalon, a szabadelvű világban, a mérsékelt jobbközép világban, a zöld világban van. Ha valaki nem tud, nem akar ilyen politikát választani, akkor az bukni fog – mondta a volt miniszterelnök. Szerinte a választók egy „erőtlen, gyáva” vezetőre nem fogják rábízni a hazát. „Aki a hajót viharba vezeti, nem éri el a kikötőt, nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy itt állt a kormánynál, lehet, hogy döntött, de végül azok, akik rábízták a hajó sorsát, még azt gondolják, hogy talán nem ez a legjobb kapitány. Azt hiszem, hogy igazuk van” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint Márki-Zay Péter októberben hat ellenzéki párt hadseregét kapta meg és tetemes ellenzéki előnyt, de ebből az előnyből fél év elteltével ellenzéki hátrány, hovatovább Fidesz-kétharmad lett. Közölte, hogy a hat ellenzéki párt egységét meg kell őrizni és erősíteni kell. – Fel kell készülnünk, hogy ha a helyzet úgy hozza és a megszorítások miatt a népharag elsöpri ezt a rezsimet, akár egy hónap, akár fél év, akár egy év múlva, mi ott álljunk és átvegyük az ország irányítását.

Erre készülünk, de már Márki-Zay Péter nélkül

– zárta szavait.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, a választást értékelő beszédében úgy fogalmazott, megtörtént a csoda, és ez a siker még csak a kezdet a mozgalom számára. A nemzetiségi listán egy mandátumot nyerhet Ritter Imre a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának jelöltje, aki 2018 óta képviselő és a Fidesz megbízható szövetségese.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százalék felett, a Gattyán György vezette mozgalom egy százalék feletti eredménnyel zárt.

Érvénytelen lett a gyermekvédelmi népszavazás

A gyermekvédelmi népszavazás érvényességi küszöbéhez 4 107 652 érvényes szavazatra lenne szükség. Tekintettel arra, hogy 96 százalékos feldolgozottságnál 3,4 millió körül van ezen szavazatok száma, kijelenthető, hogy a voksolás nem lesz érvényes. Több mint 2,7 millió szavazó nemmel voksolt a négy kérdésre, és több mint másfél millió ember érvénytelenül szavazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik